ĐIKIĆ O KORONAVIRUSU: / 'Iz političkih razloga se govorilo da se možemo opustiti, virus ne smijemo proglasiti slabim'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Nepotrebna je diskusija koja je bila puštena radi političkih razloga da je virus oslabio i da se možemo opustiti.

3.9.2020.
22:56
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski znanstvenik koji radi u Njemačkoj, molekularni biolog Ivan Đikić, ustvrdio je, gostujući u emisiji HRT-a "Dobro jutro, Hrvatska", da se po pitanju bolesti Covid-19 sada trebamo fokusirati na jesen i izvući pouke iz onoga što se zbivalo ljetos.

"Virus se nije promijenio značajno, genetski. Sve mutacije su funkcionalno neutralne, nisu virus ni poboljšale ni pogoršale. Slika virusa se mijenja tijekom ljeta, ali i dalje dovodi do smrtnosti. Nepotrebna je diskusija koja je bila puštena radi političkih razloga da je virus oslabio i da se možemo opustiti. Držanjem mjera možemo spriječiti njegovo širenje", rekao je Đikić dodavši da testiranja trebaju biti brojnija, brža, efikasnija i točnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VRTIĆI SU VEĆ NA UDARU: /

'Ne bi bilo dobro da se zataška prodor virusa u najosjetljivije skupine, djecu jasličke i vrtićke dobi'

Image
VRTIĆI SU VEĆ NA UDARU: /

'Ne bi bilo dobro da se zataška prodor virusa u najosjetljivije skupine, djecu jasličke i vrtićke dobi'

'Ne smijemo ignorirati virus'

Za ljetošnju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj kazao je da je mogla biti bolja.

"Ne bih se želio vraćati u prošlost, trebamo se fokusirati na jesen. Ne smijemo ignorirati virus i proglašavati ga slabim. Nadam se da će brojevi pasti i u tjedan-dva osigurati da se virus ne širi kao sada", rekao je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o tome kako se u Njemačkoj pripremala nova školska godina, kazao je kako su djeca ondje već u lipnju znala što će biti koncem kolovoza, kada počne nastava.

"Imali su probnu školu, samo da vide koje mjere mogu uvesti, Na taj način, dobrom pripremom, može se spriječiti širenje infekcije. Poruka je da djeca trebaju u škole, trebaju imati socijalni kontakt, treba im se osigurati sigurno školovanje. Ako je to nemoguće onda se treba ulaziti u različite druge opcije", kazao je Đikić usput pohvalivši HRT-ovu "Školu na Trećem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moja preporuka je da se djeca cijepe protiv gripe'

Što se tiče cijepljenja protiv Covida-19, kazao je da ljudima treba objasniti važnost toga.

"Nas očekuje cijepljenje krajem 9. i početkom 10. mjeseca. Imamo nekoliko vrsta cjepiva. Imamo dvije vrste influence, u oba slučaja imamo dosta kvalitetna cjepiva. Građani trebaju znati koju vrstu cjepiva je Hrvatska kupila. Vjerujem da bi pravilnom komunikacijom građani shvatili da se mogu sigurno cijepiti. Mi kao obitelj uvijek provjerimo cjepivo i odlučimo kao obitelj hoćemo li se cijepiti, i uvijek se cijepimo, naša djeca i mi. Moja preporuka je da se djeca cijepe protiv gripe", rekao je Đikić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo