OBUČAVAJU SE I E-SVODNICI /

Dijete se preko dark weba može kupiti i za 20.000 dolara. Žrtve se mame i na stranicama za klađenje

Image
Foto: SHUTTERSTOCK/ILUSTRACIJA

Tijekom trodnevne akcije stručnjaci iz 27 zemalja identificirali su 16 počinitelja i 60 mogućih žrtava

9.10.2024.
8:40
SHUTTERSTOCK/ILUSTRACIJA
VOYO logo

Trgovina ljudima preko interneta postaje sve veća prijetnja, upozorava Europol. Zbog toga je tijekom trodnevne međunarodne akcije pod njegovim pokroviteljstvom 76 stručnjaka iz 27 zemalja proučavalo kako kriminalne mreže koriste internet i internet oglase te kako mame buduće žrtve trgovine ljudima. Pritom su identificirali 16 počinitelja i 60 mogućih žrtava.

Takva vrsta kriminala odvija se i na takozvanom površinskom, ali i na dark netu. Ovim prvim služe se trgovci ljudima i relativno ih je lako identificirati. Drugi je puno problematičniji za otkrivanje, prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđeno je da se ponekad društvene mreže koriste za trgovinu organima. Plaća se kriptovalutama, a komunikacija se odvija putem raznih kriptiranih aplikacija. Trgovci ljudima koriste čak i stranice za internet klađenje da bi regrutirali žrtve.

Image
UPRAVLJA GLAVNIM TV KANALIMA /

Neviđeni hakerski napad na rusku državnu medijsku tvrtku! 'Tražimo kamo vode tragovi koje su ostavili'

Image
UPRAVLJA GLAVNIM TV KANALIMA /

Neviđeni hakerski napad na rusku državnu medijsku tvrtku! 'Tražimo kamo vode tragovi koje su ostavili'

Otkriveno i e-svodništvo

Istražitelji su se posebno fokusirali na internet oglase koji se koriste za privlačenje žrtava, a kojima se lažno obećava posao, smještaj, transport. Tijekom istrage pronađena je stranica na dark webu na kojoj stotine trgovaca ljudima nude "usluge" mladića i djevojaka svih dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena usluga ovisi o njihovoj dobi i vještini i varira između 800 i 2000 dolara. Na istoj su stranici i oglasi u kojima se prodaju djeca za "kućnu uporabu" za cijenu od 20.000 do 60.000 dolara.

Identificirali su i stranice na kojima se razne kriminalne aktivnosti nude kao usluge. Otkriveno je da postoji i e-svodništvo, očito novi fenomen u svijetu cyber kriminalna. Na nekim se internetskim platformama nude lifestyle tečajevi i obuka za muškarce koji žele postati OnlyFans menadžeri. U prijevodu, nudi se obuka za e-svodnike.

POGLEDAJTE VIDEO: Vraćeni podaci s Rebra nakon hakerskog napada: 'Moraju paziti da se cijeli sustav ponovno ne inficira'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo