VRELI DANI /

DHMZ objavio veliku vremensku prognozu za ljeto, evo kada bi moglo pasti više kiše

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Klimatološko ljeto 2024. u Hrvatskoj će biti toplije od prosjeka

31.5.2024.
13:23
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

DHMZ objavio je veliku prognozu za ljeto. Kako su priopćili, sezonska prognoza vremena drugačija je vrsta prognoze od prognoza s kojima se susrećemo svakodnevno, od prognoza koje se odnose na kraće vremensko razdoblje, obično jedan, dva ili najviše nekoliko dana unaprijed.

Umjesto da se prognozira egzaktna vrijednost ili očekivani interval nekog meteorološkog parametra (npr. temperature ili količine oborina), u sezonskoj prognozi se prognozira vjerojatnost odstupanja meteorološkog parametra od referentnog (najčešće klimatološkog) razdoblja tijekom sezone, kažu iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEOBIČNA POJAVA /

Što smo to vidjeli iznad Hvara? Meteorolog: 'Sam oblak ne donosi oluju, ali...'

Image
NEOBIČNA POJAVA /

Što smo to vidjeli iznad Hvara? Meteorolog: 'Sam oblak ne donosi oluju, ali...'

Toplije od prosjeka

Prema dostupnom prognostičkom materijalu, ponajprije ECMWF-a (Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena) klimatološko ljeto 2024. (lipanj, srpanj i kolovoz) u Hrvatskoj će biti toplije od prosjeka (1991.-2020.), uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Prognoza po mjesecima, u sva tri mjeseca, daje signal za pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka, moguće i jače izraženo, gotovo u cijeloj zemlji. Kod takvog signala može se zaključiti da se očekuje pozitivno odstupanje i minimalne i maksimalne temperature od prosjeka.

Prognoza količine oborine mnogo je složenija od prognoze temperature, osobito na sezonskoj skali, pa je i njezina pouzdanost manja, napominju u DHMZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema dostupnom prognostičkom materijalu, ukupna sezonska količina oborine predviđa se uglavnom oko klimatološkog srednjaka ili manja od njega, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Manja količina oborine od prosjeka moguća je ponajprije na jugu Hrvatske. Signal za mjestimice više kiše od mjesečnog srednjaka postoji u lipnju, a s obzirom na pljuskoviti karakter oborine uobičajen u toplom dijelu godine te lokalne faktore (orografija, blizina mora) velika je vjerojatnost za nejednolik raspored oborina. Ponegdje s pljuskom može pasti veća količina oborina – usporediva s tjednim, moguće i mjesečnim srednjakom, koji je u ljetnim mjesecima mjestimice u Dalmaciji relativno malen (npr. 20 do 30 mm), no ponegdje oborine mogu i izostati u duljem razdoblju (npr. nekoliko tjedana)", priopćili su.

Za prognozu izraženijih pljuskova tijekom ljeta valja pratiti prognoze za jedan ili dva dana unaprijed te upozorenja na opasne vremenske pojave.

POGLEDAJTE VIDEO: Obilna kiša potopila dijelove otoka Krka: Auti i kuće pod vodom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kuća Kardashian
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo