DETALJI PROJEKTA 'NACIONALNA MIROVINA': / Uvođenje je predviđeno 1. siječnja 2021.; evo koliko će iznositi minimalna naknada

Image
Foto: Profimedia

Projekt 'Nacionalna mirovina' oživjet će 2021. godine, ali pod drugim imenom - nacionalna naknada za starije osobe

4.2.2020.
15:33
Profimedia
VOYO logo

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je to kao jedan od prioriteta njegova mandata. Portal Mirovina.hr u posjedu je jednog od prvih nacrta Prijedloga zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe.

Radi se o minimalnim naknadama onim osobama koje nemaju minimalne uvjete za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja. Zasad je Zakonom o socijalnoj skrbi zajamčena minimalna naknada kojom se osiguravaju osnovne životne potrebe samca ili članova domaćinstva koji nemaju dovoljno novca za podmirenje osnovnih životnih potreba. Ta naknada iznosi 800 kuna, dok najniža mirovina koju možete dobiti za minimalnih 15 godina rada iznosi 1019.55 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ranijim najavama vezanim za uvođenje nacionalne mirovine spominjalo se kako bi visina naknade trebala biti negdje između ta dva iznosa, podsjeća Mirovina.hr.

Oko 60 tisuća osoba nema minimalne uvjete za mirovinu

Procjene su kako u Hrvatskoj živi otprilike 60 tisuća osoba starijih od 65 godina koji nemaju minimalne uvjete za mirovinu, većinom žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđeni su i opći uvjeti za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu - hrvatsko državljanstvo, starosna dob od 65 godina i prebivalište u RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Dodatni uvjeti

Propisani su i dodatni uvjeti, odnosno dohodovni cenzus na strani korisnika i članova kućanstva. Prihodovni/dohodovni cenzus utvrđuje se u visini iznosa nacionalne naknade za starije osobe, odnosno u iznosu od 800 kuna mjesečno po članu kućanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlaže se da nacionalna naknada za starije osobe od 1. siječnja 2021. godine iznosi 800 kuna. Taj iznos bi se trebao usklađivati počevši od 1. siječnja 2022. godine, a usklađivanja će se vezati uz stopu porasta indeksa potrošačkih cijena prema podacima Državnog zavoda za statistiku, piše Mirovina.hr.

Odluku o usklađivanju nacionalne naknade za starije osobe donosi Upravno vijeće HZMO-a, a isto će tijelo biti nadležno i za provedbu postupka i ostvarivanje nacionalne mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popis uvjeta

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava. Nadalje, osoba mora ispuniti i sljedeće uvjete:

  • ne smije biti korisnik mirovine prema propisima RH ili prema propisima druge države
  • prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva ne smije prelaziti utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe
  • ne smije biti korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • ne smije biti korisnik usluge smještaja u ustanovi socijalne skrbi prema propisima o socijalnoj skrbi
  • ne smije biti sklapatelj ugovora o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovora o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Korisnici prava na mirovinu/prava na zajamčenu minimalnu naknadu mogu ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njihov zahtjev obustavi isplata mirovine/zajamčene minimalne naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče kriterija prihoda, u njega se ne uračunavaju doplatak za pomoć i njegu i invalidnina prema propisima o socijalnoj skrbi, invalidnina prema propisu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, invalidnina prema propisu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata kao niti naknada zbog tjelesnog oštećenja i doplatak za pomoć i njegu prema propisima iz mirovinskog osiguranja te druge naknade koje ne podliježu plaćanju poreza na dohodak prema poreznim propisima.

Vlada procjenjuje kako će nacionalnu naknadu za starije ostvariti oko 19.700 osoba u 2021. i 21.840 osoba u 2022. godini. To će proračun koštati 132 milijuna kuna u 2021. i 186 milijuna kuna u 2022. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalna mirovina će iznositi 800 kn mjesečno

Naknada će zaživjeti 1. siječnja 2021., a iznosit će 800 kuna mjesečno. Usklađivat će se jednom godišnje, počevši od 1. siječnja 2022. nadalje prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena iz prethodne godine u odnosu na godinu koja joj prethodi, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, i to ako je stopa veća od nule.

Naknadu će isplaćivati HZMO putem poslovnih banaka, u tekućem mjesecu za protekli mjesec. Ona će služiti kao osobno pravo korisnika koje se ne može prenositi na drugu osobu niti naslijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontrole svake godine

Jednom godišnje će HZMO provjeravati osobne podatke, ostvareni prihod i ostale uvjete.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe prestaje i isplata se obustavlja u slučaju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • kada se poveća prihod po članu kućanstva korisnika i/ili članova kućanstva koja utječe na ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe, s danom nastale promjene
  • odjave prebivališta na području RH, danom odjave
  • kad je određen pritvor, istražni zatvor ili izdržavanje kazne duže od mjesec dana, danom nastupanja okolnosti smrti korisnika, s danom smrti
  • smještaja korisnika u ustanovu socijalne skrbi prema propisima o socijalnoj skrbi, danom smještaja u ustanovu sklapanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovora o doživotnom uzdržavanju, danom potpisivanja ugovora.
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo