Ministar Pavić / Demografska mjera u pripremi: 'Majkama i posvojiteljicama želimo povećati mirovine'

Image
Foto: Thinkstock

Nova demografska mjera još nije razrađena

23.11.2018.
9:20
Thinkstock
VOYO logo

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je da su nakon prvog čitanja paketa zakona mirovinske reforme u Saboru ipak iznjedrili nekoliko novih prijedloga. Jedan od njih je, kako je pojasnio za Jutarnji list, ublažavanje penalizacije s 0,34 na 0,30 posto mjesečno što znači da će za one koji idu u mirovinu pet godina ranije ona biti manja za 18 posto umjesto 20,4 posto. U isto vrijeme, kaže Pavić, nagrađivanje će biti 0,34 posto što znači da će za pet godina duljeg ostanka u svijetu rada mirovina biti 20,4 posto veća. Mirovine će se usklađivati prema tzv. švicarskoj formuli 70:30 u oba ciklusa, a ne kao do sada u prvom 50:50, a u drugom 70:30.

"Radimo i na jednoj demografskoj mjeri u okviru mirovinske refome kojim bismo majkama i posvojiteljicama povećali mirovine za svako rođeno i posvojeno dijete. No, ovu mjeru još finaliziramo i ne mogu ulaziti u detalje", najavio je ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojsanio je i ulaganje mirovinskih fondova u startupe.

„Širimo mogućnosti ulaganja mirovinskih fondova tako što im omogućujemo ulaganje u startupe, mala i srednja poduzeća, a na fondovima je odluka želi li i kako u nji ulagati. No, neće biti omogućeno ulaganje u pojedine tvrtke nego isključivo u platforme i fondove specijalizirane da ulagnje u brzorastuće kompanije koje onda ulažu u startupe odnosno tvrtke u ranijoj fazi razvoja čime se značajno umanjuje rizik ulaganja, a uz to sve će biti pod nadzorom Hanfe", pojasnio je ministar Pavić za Jutarnji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo