Ne piše se dobro / Demografi upozoravaju: Prijeti nam život gori od onog naših baka, izdvajamo nedovoljno za mirovine

Image

Ni sadašnjim umirovljenicima nije lako s prosječnim mirovinama...

24.4.2019.
22:45
VOYO logo

Hoćemo li u mirovini živjeti lošije od naših baka i djedova? Hrvatska bi se u idućim desetljećima mogla dodatno udaljiti od Europske unije, umjesto da joj se približi. 

Demografi upozoravaju da bi stvarno stanje moglo biti i gore te da cijelom mirovinskom sustavu prijeti propast. Ni sadašnjim umirovljenicima nije lako s prosječnim mirovinama u visini 40 posto prosječne plaće. A moglo bi biti i gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska za mirovine izdvaja 10,6 posto BDP-a. Godišnje je za mirovine potrebno 39 milijardi kuna. U projekcijama 2040. godine, trošit ćemo 9,1 posto BDP-a, a taj trend bi se nastavio smanjivati. Stanovništvo stari, udio umirovljenika raste, a mladi masovno odlaze iz zemlje, upozoravaju na to i demografi.

"Nama bi se moglo dogoditi da uopće nemamo za mirovine jer nam iseljava veliki dio stanovništva. Tako da to će izravno utjecati na izravnoist davanja mirovina, a činjenica je da će buduće genracije biti ispod razine sadašnjih", upozorava demograf Stjepan Šterc

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je kriv?

Predstavnici umirovljenika upiru prstom u vladajuće.

"Nije uopće opimistično za mlade ljude koji žele ostati da im netko projicira da će udio mirovina za njihove roditelje koji još rade biti 7, 7.5 posto BDP-a, to je skala pada, spirala preživljanja u propadanju", kaže predsjednik HSU-a, Silvano Hrelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni u izdvajanjima za zdravstvo nećemo se baš proslaviti. Trenutno smo na 5.2 posto BDP-a i kaskamo za europskih 6.8 posto. No 2050. godine ta bi razlika mogla biti i veća. 5.8 posto kod nas, dok bi se prosječna izdvajanja u Europskoj unija povećala na 7,7 posto BDP-a.

Kada je skrb za starije u pitanju, i tu je vidljiv trend smanjenja ulaganja. A ne bude li dramatičnog zaokreta, sada mladim generacijama kada se umirove sa 67 godina starosti, ne piše se dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo