DEMOGRAF ZABRINUT: / 'Kriza je podigla negativne pokazatelje na povijesne maksimume, a vlast se ponaša kao da ih se to ne tiče'

Image

'Broj naselja bez stanovnika se dvostruko povećao, a na terenu je situacija i gora - dovoljno je otići u Dalmatinsku Zagoru, Slavoniju i vidjeti prazninu koja mora svakoga zabrinuti'

23.3.2021.
14:38
VOYO logo

Davor Šterc, poznati domaći demograf, za N1 je komentirao činjenicu da se skoro dvostruko povećao broj naselja bez stanovnika kao i to da s većim brojem preminulih i dalje imamo vrlo lošu demografsku sliku. Šterc naglašava da bi demografska situacija u Hrvatskoj trebala svakoga zabrinuti.

"Broj naselja bez stanovnika se dvostruko povećao, a na terenu je situacija i gora. Dovoljno je otići u Dalmatinsku Zagoru, Slavoniju i vidjeti prazninu koja mora svakoga zabrinuti. Ovo na političkoj sceni su predstave iza koje Hrvatska demografski nestaje. Često govorimo o lošoj demografskoj slici, svaki put smo najavljivali ovo što se događa. Prošla godina još uz utjecaj krize podigla je negativne pokazatelje na povijesne maksimume. Prema DZS-u imamo 21.000 više umrlih nego rođenih, a prema podacima ministarstva čak preko 23.000. S političkog vrha gotovo nema komentara o tome, kao da se to nikoga ne tiče", rekao je Šterc gostujući na N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE PIŠE NAM SE DOBRO: /

Na mladima svijet ostaje, ali njih u Hrvatskoj - nema; Više je starijih od 65 nego djece i mlađih od 19

Image
NE PIŠE NAM SE DOBRO: /

Na mladima svijet ostaje, ali njih u Hrvatskoj - nema; Više je starijih od 65 nego djece i mlađih od 19

'Godišnje gubimo 9.000 učenika'

"Kad sagledate političku scenu, Hrvatska je gotovo pod političkom okupacijom, sve se teme vrte oko interesnih sfera u političkim strankama. O ovom problemu nema ozbiljnih rasprava, struka je po strani. Najgori je nevjerojatan gubitak učenika osnovnih i srednjih škola, gubimo oko 9.000 učenika godišnje. U nekim sredinama u Hrvatskoj u nekoliko je godina izgubljeno preko 40% učenika. Kako će ta budućnost izgledati? Govori se da će se sve ovo negativno u demografskoj problematici nadoknaditi migracijama stanovništva, no to neće biti izgledno, mi se moramo vratiti klasičnoj populacijskoj politici i mora se planirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno sam radio analizu za Baniju, pokazalo se da je u šest godina prije potresa izgubila oko 41 posto učenika osnovnih i srednjih škola, to su nevjerojatni podaci. To su gubici koji se ne mogu sutra nadomjestiti, a nakon svega toga došao je još potres. Ovo što se događa s iseljavanjem u nevjerojatnoj sporosti oko obnove, ostavit će velike tragove", kaže demograf.

Poticajni modeli u inozemstvu

Šterc kaže da ne postoji poticajni model koji bi mlado stanovništvo usmjerio prema praznim prostorima. Naveo je kako se to radi u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim razloga da se u prostorima poput Gorskog kotara ne oslobodi porez na dobit. To rade i razvijene zemlje. Austrija, da spasi pašnjake, oslobađa ljude od obveza koja imaju ostala područja, isto i Skandinavske zemlje. Funkcija prostora ne postoji ako nema stanovništva.

Nije istina da vladajući nisu upozoravani i da su na čelna mjesta ključnih institucija dovedeni ljudi iz političkog sustava, poslušni, koji ne postavljaju pitanja, koji ni ne znaju puno o tome", zaključio je Davor Šterc za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo