NOVI KRITERIJI POPUŠTANJA / Definira se popuštanje mjera u tri kruga. Kada ćemo u kafiće i na treninge?

Moguće da se mjere i produje. I dok se čeka ta odluka - Stožer definira kriterije povratka normalnom životu

5.12.2020.
22:00
VOYO logo

Tjedan je dana od djelomičnog lockdowna - brojke ne padaju. Od deset i pol tisuća testiranih u posljednja 24 sata pozitivnih je više od četiri tisuće. I danas velik broj umrlih, čak 70. Uz pomoć respiratora živi 259 pacijenata, a prema službenoj evidenciji ozdravilo je više od 3 tisuće 700 ljudi.

Među bolesnima s težim simptomima uglavnom je starija populacija. A da je ona i najranjivija pokazuje broj zaraženih u Domovima za starije gdje se virus i dalje, unatoč strogim mjerama, nesmetano širi. Stoga je moguće da se mjere i produlje. I dok se čeka ta odluka - Stožer definira kriterije povratka normalnom životu. 

"To su brojevi koji se drže oko 500-600 novooboljelih i ukazuju da je ova epidemiološka situacija i dalje loša, a svaki treći ili četvrti testirani je pozitivan", kazao je Vjekoslav Jeleč, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo.

Situacija nije povoljna sve što se ne mora raditi na mjestima javnog okupljanja ne treba raditi, koristite sve pomoćne metode, informatičke sustave da se odradi ono što je nužno odraditi,

U Primorsko-goranskoj županiji 278-ero novozaraženih, nešto manje nego pethodnih dana, ali trend, kažu nije dobar pa će od 14. prosinca srednje škole preći na online nastavu.

"Osnovno očekivanje od te mjere je olakšanje organizacije provedbe nastave u srednjim školama, a i smanjenje doprinosa epidemije koje inače učenici srednjoškolske dobi imaju jer se koriste javnim prijevozom", kazao je Dobrica Rončević, glavni epidemiolog NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Novim se mjerama starijim osobama na području Primorsko-goranske županije preporuča ne koristiti javni prijevoz u ranim jutarnjim satima.

"Da preuzmu odgovornost što se tiče broja ljudi, s tim da smo mi stavili ne 4 metra četvorna p osobi nego 10 metara četvornih prodajne površine po kupcu", kazao je Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada će mjere popustiti još službene potvrde nema, početkom idućeg tjedna nacionalni bi stožer trebao predstaviti dokument kojim će navesti brojke za regulaciju epidemioloških mjera. Prema Jutarnjem listu, epidemiolozi predlažu otvaranje restorana i povećanje broja okupljenih na 30 ako dvotjedna incidencija oboljelih na 100 tisuća stanovnika ne bude veća od 300, a pozitivnih među dnevno testiranima bude manje od deset posto. Kafići se ponovno otvaraju, a broj legalno okupljenih penje na 50 kada incidencija ne bude veća od 200. Veća popunjenost javnog prijevoza i okupljanja do 100 ljudi kreću kada zaraženih na 100 tisuća stanovnika ne bude više od 100, a udio pozitivnih na testiranju do 5 posto.

No još smo daleko od toga i u Zagrebu i u ostatku Hrvatske.

"Svaki treći ili četvrti testirani je pozitivan. Situacija nije povoljna sve što se ne mora raditi na mjestima javnog okupljanja ne treba raditi, koristite sve pomoćne metode, informatičke sustave da se odradi ono što je nužno odraditi", kazao je Vjekoslav Jeleč, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo.

Bjelovarska bolnica proširila je kapacitete za oboljele od koronavirusa, baš kao i varždinska.

"Mi očekujemo sljedećih 10-ak dana veliki priljev pacijenata iz tog razloga oslobodili smo dodatne kapacitete kompletna zgrada neurologije 56, a isto tako u suradnju s Ministarstvom zdravstva dodatnih 40 ležajeva", kazao je Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Nove preporuke i za klizališta na otvorenom. Mogu se koristiti u rekreativne svrhe, s najviše 25 osoba, a trebaju imati najmanje 15 četvornih metara ledene površine po klizaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo