VEĆ VIĐENA SITUACIJA /

Gjenero o svađi 'dva brda': 'Milanović EU vidi kao bankomat, a Plenković potiho zagovara...'

Image
Foto: Canva/Shutterstock/Marko Lukunic/Sanjin Strukic/PIXSELL

Gjenero dodaje da se Milanović 'striktno protivi bilo kakvoj 'federalizaciji' Europske unije, a Plenković nije na poziciji tog Milanovićevog kvazisuverenizma

Helena Ćatić

Helena Ćatić

Od novinarstva više voli samo obitelj i svoj mali grad. Kultura je 'in', pa uvijek prati gdje su svirke

17.10.2024.
15:30
Canva/Shutterstock/Marko Lukunic/Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Pljušte optužbe na relaciji Plenković - Milanović! Dok predsjednik Zoran Milanović kao jedini lider zemlje članice tvrdi da NATO-ovi vojnici idu u Ukrajinu, premijer Andrej Plenković kaže da Milanović "laže narod", da ga se "treba riješiti", da "sa svojim jatacima želi izbaciti Hrvatsku iz NATO-a" te da "gura proruski narativ".

U svojoj je retorici Plenković postao znatno grublji, a sve manje štedi i SDP - potvrđuje to i politički analitičar Davor Gjenero s kojim smo razgovarali o tome kako ovaj sukob i oprečni stavovi predsjednika i premijera utječu na ugled Hrvatske u međunarodnoj zajednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SDP je voljom uvjerljive većine svojih članova donio odluku da se iz političke stranke transformira u sljedbu autoritarnog vođe i da se u političkom smislu posve podredi Zoranu Milanoviću. Na stranačkim izborima tek je uvjerljiva manjina poduprla političku ponudu povratka stranke u okvire socijalne demokracije i izgradnju pozicije autonomne o trenutnom Predsjedniku Republike. U političkom smislu i HDZ, ali i praktički svi zastupnici izabrani u parlament na 'Milanovićevoj' listi čvrsto podupiru destruktivnu Milanovićevu protueuropsku i protuatlantističku politiku", objašnjava Gjenero.

Image
PROZVAO I MILANOVIĆA /

Plenković žestoko odgovorio SDP-u: 'Oni su lopovska organizacija'

Image
PROZVAO I MILANOVIĆA /

Plenković žestoko odgovorio SDP-u: 'Oni su lopovska organizacija'

Ipak, ističe, istina je da premijer Plenković pritom pokazuje i slabost. Napominje da neće moći "srušiti" Milanovićev veto na sudjelovanje Hrvatske vojske u operaciji NATO-a. Uz to, ne pomažu baš ni stavovi saborskih zastupnika populističkog Mosta i platforme Možemo! "koja je zbog svoje mirovnjačke tradicije nesklona euroatlantizmu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mislim da premijer griješi u svojoj retorici; SDP je Milanovićev priljepak'

Situacija je ovo koja se već pamti. Gjenero kaže kako se ponavlja scenarij s kraja 2022. kada je Vlada u Saboru pokušala prevladati Predsjednikov suspenzivni veto na sudjelovanje Hrvatske vojske u operaciji obuke ukrajinskih snaga. "Tada je Vlada okupila 97 od potrebnih 101 zastupnika za potporu sudjelovanju Hrvatke vojske u međunarodnoj operaciji pomoći, a sada se čini da bi potpora mogla biti još manja nego prije dvije godine", kaže Gjenero. Ipak, dodaje da premijer griješi u svojoj retorici kada govori o SDP-u.

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

"Za političku kulturu važno je održavati parlamentarni dijalog, a pristojnost je ono što ostaje na kraju dana. Jasno je da sa SDP-om, koji je sam odlučio biti tek Milanovićev priljepak, nema prostora za političku suradnju, ali Vladi - koja zastupa europske politike i koncept više Europe - europske vrijednosti zadaju ograničenja koja populistička politika jednostavno nema".

Iako pristojnosti u komunikaciji između Milanovića i Plenkovića gotovo da nema, Gjenero objašnjava da do sada nije bilo ozbiljnih posljedica od Milanovićeve "proruske populističke politike".

"Situacija pomalo sliči situaciji koju je Češka Republika imala sa svojim, Milanoviću po vrijednostima sličnim neuravnoteženim predsjednikom, Milošem Zemanom. Premijer zastupa zemlju u Europskom vijeću, Vlada u europskim institucijama, tako da je šteta koju čini Predsjednik marginalna. Svojom retorikom, doduše, on je već uništio neke diplomatske formate, poput predsjedničke trilaterala Austrija, Slovenija, Hrvatska, a i druga slična trilaterala s Italijom je uglavnom hibernirana", komentira Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Milanovića respektira samo Dodik, EU i NATO se ponašaju kao da ne postoji'

Milanović formatom kojim zastupa Hrvatsku može u Procesu Brdo-Brijuni izazvati skandal protueuropskom i antiatlantističkom retorikom, objašnjava Gjenero, ali na to se "kao i na sve istupe sličnih 'oriđinala' odmahne rukom". Ipak, situacija je ozbiljnija na samitima NATO saveza, gdje zastupa Hrvatsku.

"Ali i tu su njegove mogućnosti ograničene, jer se svi dokumenti pripremaju na forumu akreditiranih veleposlanika, dakle pod utjecajem su Vlade", napominje Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kada je riječ o tome kakve bi zaključke mogli o Hrvatskoj donositi NATO i EU na temelju komunikacije Milanovića i Plenkovića, Gjenero kaže da se oni ponašaju kao da Milanović ne postoji.

"Nitko relevantan u Europskoj uniji ne komunicira s Milanovićem, on je izoliran i prijatelji su mu akteri iz svijeta 'neliberalne demokracije'. Respektira ga vjerojatno jedino njegov prijatelj Milorad Dodik. Europska unija i NATO ponašaju se kao da Milanović ne postoji", mišljenja je Gjenero koji tvrdi da je Milanović - i dok je zastupao Hrvatsku kao premijer u Europskom vijeću - bio "posve marginalan". Napominje kako je ugledni Politico tada procjenjivao da su hrvatski premijer i hrvatski veleposlanik pri EU-u najmanje utjecajni i to "ne od svih predstavnika zemalja članica, nego da su manje utjecajni i od predstavnika zemalja na rubu Europe, koje nisu članice Unije".

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

'Plenković nije na razini Milanovićevog kvazisuverenizma'

Gjenero je objasnio i što misli kako Plenković i Milanović gledaju na Europsku uniju te što je njima fokus. "Predsjednik Milanović Europsku uniju vidi kao bankomat, a ne kao zajednicu država povezanih skupnim vrijednostima i zajedničkim ciljevima. Zalaže se za ograničavanje utjecaja europskih institucija, a premijer Plenković potiho zagovara koncept 'više Europe'. Uostalom, u vrijeme predsjedanja Hrvatska je radila na konceptu stvaranja nove europske zajednice – zajednice za zaštitu zdravlja, u vrijeme početka epidemije. Do tada zdravstvena politika nije bila dio zajedničkih europskih politika", kaže Gjenero.

Gjenero dodaje da se Milanović "striktno protivi bilo kakvoj 'federalizaciji' Europske unije, a Plenković nije na poziciji tog Milanovićevog kvazi suverenizma. Još prije pristupanja Europskoj uniji, kao premijer, Milanović je pokušavao izigravati obveze koje je Hrvatska preuzela u procesu pristupanja, pa se suočio s ozbiljnom izolacijom u europskim institucijama. Plenković je svjestan preuzetih obveza i značenja zajedničkih europskih javnih politika", napominje Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prema Gjeneru, savršeno je jasno i zašto Plenković nije pozvao Milanovića na summit u Dubrovniku. "Mislite li da je mudro aktera koji se protivi potpori Ukrajine dovoditi na skup na koji dolazi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, na skup koji organizirate da biste mu s jedne strane pomogli da prevlada trenutnu lošu diplomatsku poziciju njegove države, a s druge da biste otklonili štetu koju je predsjednik Milanović učinio ljetos u Washingtonu odbijanjem potpisivanja Ukraine Compacta? Milanović ne griješi: on vodi konzistentnu politiku razaranja hrvatskog europskog i euroatlantskog političkog identiteta", kaže za kraj.

POGLEDAJTE VIDEO: Koliko Rusi stavljaju nos u naše izbore i je li Milanović ruski plaćenik: Njet ili...?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
PFL
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo