PROZVAO I MILANOVIĆA /

Plenković žestoko odgovorio SDP-u: 'Oni su lopovska organizacija'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

'Imamo lažne teze u eteru, koje plasira Milanović. Oporba ga slijepo slijedi u koritu koje su dobro utabali u vrijeme kršenja Ustava u parlamentarnoj kampanji', poručio je Plenković

16.10.2024.
9:49
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

U srijedu u 10 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je 32. sjednica Vlade.

Između ostalog, na dnevnom redu su prijedlog izmjena i dopuna Zakona o minimalnoj plaći (EU) te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o tržištu rada. Na početku sjednice obratio se premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEKI ĆE SE I NAČEKATI /

Plenković najavio povećanje prosječne plaće, ali ima jedna caka. Minimalac raste od Nove godine

Image
NEKI ĆE SE I NAČEKATI /

Plenković najavio povećanje prosječne plaće, ali ima jedna caka. Minimalac raste od Nove godine

Ambiciozan plan Vlade

"Slijedom jučerašnjeg predstavljanja izvješća o radu Vlade, mislim da je to bila prigoda da javnosti i zastupnicima predstavimo glavne naglaske naših postignuća u godini koja je bila izborna, u kojoj smo obnovili povjerenje hrvatskih građana. Najvažniji elementi bili su rast prosječne plaće u našim mandatima, prosječne sveukupne mirovine. Ovo je najniža nezaposlenost ikada u Hrvatskoj. To je najniža nezaposlenost u više od 35 godina. Imamo više zaposlenih nego kad smo krenuli za 308 tisuća", pohvalio se premijer", uvodno se pohvalio premijer.

"Najavili smo i neke nove aktivnosti, prije svega iznos minimalne plaće u brutu iznosu na 970 eura s 1. siječnja iduće godine. Ministar Piletić pripremit će odluku za iduću sjednicu Vlade. Sve je to na tragu našeg ambicioznog plana da prosječna plaća u Hrvatskoj bude 1.600 eura na kraju našega mandata. Smatramo da će i to biti realizirano", nastavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Wiesbaden je u Njemačkoj'

Plenković nije propustio spomenuti predsjednika Zorana Milanovića. "Jučer je bila prigoda da govorimo o važnim međunarodnim temama, temama jačanja međunarodnog položaja Hrvatske, nasuprot aktivnostima dijela oporbe koji prati Milanovića u slabljenju međunarodnog položaja Hrvatske, što se pokazalo s njihovim neprincipijalnim stavovima u vezi participacije hrvatskih vojnika u EU misiji vojne pomoći Ukrajini gdje participiraju svi, osim nažalost Hrvatske zbog nedovoljnog broja glasova u Saboru prije dvije godine", rekao je Plenković.

Govorio je i o slanju časnika u njemački grad Wiesbaden. "Wiesbaden je zasad i dalje u Njemačkoj i ne namjerava otići u drugu zemlju. Lažne informacije o tome i pravljenje nevještima od oporbe da nisu sigurni, čak i kad hrvatski mediji postave upit NATO-u pa NATO odgovori da će vojnici biti u Njemačkoj, a ne Ukrajini, još uvijek im nije jasno znači li to slanje vojnika u Ukrajinu", kazao je premijer.

Opleo po Milanoviću i oporbi

"Imamo lažne teze u eteru, koje plasira Milanović. Oporba ga slijepo slijedi u koritu koje su dobro utabali u vrijeme kršenja Ustava u parlamentarnoj kampanji. To smo im sve jučer objasnili i pozvali da to ne čine. Problem je u tome što ova generacije SDP-a, lijeve oporbe, kvazi desnih stranka, a u biti populista koji ne pridonose ništa Hrvatskoj, ruše hrvatski kredibilitet u Europskoj uniji i NATO-u. Riječ je o političarima, generaciji koji osobno nije ništa pridonijela hrvatskom članstvu i putu u EU i NATO. Čini mi se nekad da bi nekima iz oporbe bilo draže da nismo u NATO-u, a nekima bi bili drago da nisu u Europskoj uniji. Nego bi vjerojatno zvali stričeve da im šalju milijarde eura iz Australije, Njemačke, Amerike", nastavio je premijer s prozivkama.

"Nažalost, zbog potpune medijske i političke konfuzije, gdje se istina zaboravlja, miče i negira, i davanja prostora, slično kao u pandemiji COVID-a, onima koji govori laži u eter, ljudi nisu sigurni hoće li Hrvatska biti u ratu s Rusijom. Do takvih apsurdnih situacija, potpuno lažnih, neutemeljenih, krivih, koji nemaju nikakvo drugo utemeljenje, nego da slijede stav Milanovića koji gura u proruski narativ i ruši zapadnu pripadnost. Radi nam se međunarodni problem, gdje naši saveznici u NATO-u neće biti sigurni jesmo li tu ili nismo. Oporbi poruka - zapitajte se svojim glasom jeste li za Hrvatsku u NATO-u, Europskoj uniji, za zdrav razum i istinu, ili ćete slijediti lažni narativ o tome da Hrvatska šalje vojnike u Ukrajinu. Tih laži i dezinformacija je polako dosta, ali tako je kako je", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković tvrdi da oporba ruši međunarodnu reputaciju Hrvatske: "To oni ne vide ili ne žele vidjeti. Čak sam sve uvjereniji da stvarno ne vide. Mi ćemo im pokušati pomoći razumom, argumentima. Ako ne ide, onda imamo problem s nekim tko nije u stanju zbrojiti dva i dva. Za Hrvatsku je dobro da je ta ekipa u opoziciji, a mi ćemo se truditi da jako dugo ostanu u opoziciji."

Na samom kraju otvorenog djela sjednice, Plenković je opleo po SDP-u. "Budući da nas nakon izvješća u Saboru naziva da smo kriminalna organizacija, podsjećamo cijelu hrvatsku javnost da je SDP lopovska organizacija koja je krala na unutarstranačkim izborima, to su sami sebi objavili. Plus, imaju bivšeg glavnog tajnika iz Grbinovog vremena kojem se vodi kazneni proces zbog kaznenog djela u vođenju stranke. Kako oni nama, tako i mi njima", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj dio pogledajte u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
PFL
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo