davor bernardić u rtl-u danas /

'Nakon današnjih poruka iz Beograda sam zabrinut za hrvatsku imovinu u Srbiji!'

'Ovo je jedan presedan u hrvatskoj povijesti i potencijalno najveća kriza nakon Domovinskog rata za koji tražimo da se utvrde uzroci, ali i odgovorni'

8.4.2017.
18:51
VOYO logo

Dobavljače, Vladu i bankare čeka zahtjevan tjedan - za pomoć najugroženijima se nudi i SDP. Osnovali su krizni stožer i info telefon, a vladajućima spremaju pakleni tjedan uz poziv na opoziv ministra financija Zdravka Marića.

Šef kriznog stožera i predsjednik SDP-a Davor Bernardić bio je gost RTL-a Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje ste bili prije dva mjeseca?

"Prije svega, zanima me ako se nešto znalo prije dva mjeseca, zašto se o tome šutjelo. Jedino mogu pozvati nadležne institucije države da ispitaju o čemu se radi. Ako je netko nešto znao prije dva mjeseca, trebao je o tome javno progovoriti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što mislite, tko je znao, a nije htio reći?

"Zato smo osnovali saborsko istražno povjerenstvo. Građani RH zaslužuju znati gdje je novac. Voljeli bismo da je vladin povjerenik i ovaj zakon predvidio da se ustanovi financijska forenzika u zadnjih nekoliko mjeseci, da se vidi koje su sve transakcije obavljene. Ako se to ne bude moglo vidjeti, saborsko povjerenstvo će dati odgovor na to pitanje. Pozivam sve one koji su znali, da nam objasne zašto nisu reagirali".

Uvertira današnje krize traje nekoliko godina - bila je tu odnosno na Vladu SDP-a, pa Vladu HDZ-a - koje su, jasno je, znale što se događa, a nisu reagirale?

"Ja samo znam da je zadnjih 15 mjeseci HDZ-ov isti ministar financija. Ovo je jedan presedan u hrvatskoj povijesti i potencijalno najveća kriza nakon Domovinskog rata za koji tražimo da se utvrde uzroci, ali i odgovorni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto ste se danas slikali s Dorinom?

"Jer vjerujem da moramo pomoći hrvatskim proizvođačima i da osiguramo na policama trgovačkih lanaca 40 posto hrvatskih poljoprivrednih proizvoda. Moramo zaštititi mala obiteljska gospodarstva koja proizvode. Ako se taj lanac prekine, svi su ugroženi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite li da se premijer Plenković trebao drugačije postaviti u ovoj krizi?

"Iskreno, nakon izjava da će vlada Srbije zakonski intervenirati u Srbiji da bi zaštitila svoje nacionalne interese sam zabrinut za hrvatsku imovinu u Srbiji. Na mjestu premijera sigurno ne bih donio lex Agrokor i ušao u rizik koji štiti krupne interese".

Kada šaljete lex Agrokor na ocjenu ustavnostI?

"Mislim da je na to pitanje odgovorio predsjednik Ustavnog suda koji je rekao da će sasvim sigurno to doći na dnevni red. Očekujem da će to pitanje pokrenuti po službenoj dužnosti. Jedino bi se moglo dogoditi da Ustavni sud zakaže, ali to ne vjerujem s obzirom da su u petak donijeli odluku kojom su odbacili ocjenu ustavnosti oko švicarca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražite sada opoziv Marića - je li on dobar čovjek na krivom mjestu u krivo vrijeme?

"Ne ulazim u to kakav je tko čovjek. Ono što je jasno je da je zadnjih 12-13 mjeseci na čelu tog ministarstva i da je sasvim sigurno mora znati. Kad je u pitanje osjetljivo pitanje državnih financija, koje su ugrožene, on ne smije u tom radu sudjelovati. Dakle, ne može biti ministar financija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čiju podršku imate za rušenje ministra Zdravka Marića?

"Računam na zdrav razum. Vjerujem u potporu zdravog razuma i odgovornosti hrvatskih političara".

Znate li vi tko je Vladin povjerenik?

"Ja ne znam, nisam za to čuo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo