Restoran "Noma" u Kopenhagenu u Danskoj Renea Redžepija, najvažnijeg svjetskog kuhara 21. stoljeća, koji je nekoliko puta proglašen najboljim na svijetu, novo otvaranje i početak rada nakon lockdowna obilježit će počasnom večerom za one koji su se istaknuli tijekom pandemije.
Na večeru su pozvani i hrvatski heroji iz udruge "Chef kuha doma", među kojima i chefa koji je koordinirao kuharima u Sisku, Bojana Kljajića. Njemu je u kuhinju u Slavonskom Brodu navratio RTL-ov Tin Kovačić kako bi izvidio što se to, hm, zakuhalo.
Zakuhalo se to da su iz Danske prepoznali ono što su Kljajić i kolege činili u potresom pogođenom području.
Između 25 i 30 tisuća obroka
"Ja sam bio jedan od chefova kuhinje u organizaciji Udruge 'Chef kuha doma'. Bio sam na lokaciji Sisak i u Općini Mošćenica i samo na toj jednoj lokaciji skuhali smo između 25 i 30 tisuća obroka", objašnjavao je Kljajić:
"Kuhali smo za izravno pogođene potresom, za volontere koji su im pomagali. Jedno vrijeme smo kuhali i za sisačku bolnicu dok nije bila u stanju sama spravljati obroke."
"Kuhali smo, količine su bile ogromne, potresi su tresli skoro svaki drugi dan. Nije čovjeku baš svejedno raditi u takvim uvjetima, ali naše su misli bile usmjerene prvenstveno prema organizaciji, prema onima kojima kuhamo. Nismo radili nikakve razlike, nikakvi rodni listovi. Tko god je bio gladan, bio je nahranjen. I svi su bili zadovoljni", kazao je.
RTL-ovog reportera zanimalo je što su ljudi rekli što im je bilo najfinije?
"Da nije bilo fino, ne bi izašlo iz kuhinje!"
"Nema toga što nije bilo fino! Da nije bilo fino, ne bi izašlo iz kuhinje!", uzvratio je kuharski gordo Kljajić:
"Ljudi su jako pazili na kvalitetu. Najčešće smo radili gablece. U tome su sudjelovali ljudi iz svih dijelova Hrvatske, iz različitih branši, uzimali su godišnje odmore da bi pomagali ljudima. Svi su radili sa srcem i s guštom."
A jednog dana pristiglo im je čak 600 kilograma mesa i još riža iz donacije. Trebalo je to sve spremiti, a da se ne baci.
"Jako puno su nam pomogli kolege ugostitelji. Dobivali smo od njih materijal. Nismo znali što ćemo za dva dana kuhati, kako nam je dolazilo, tako smo radili", opisivao je te dane Kljajić:
A što bi kuhao u Danskoj?
"Nekad smo davali duple porcije ljudima tako da imaju i za ručak i za večeru. Pazili smo da se ništa ne baci. Većinom su bile privatne donacije, od osoba, firmi. Bio nam je prioritet da kvaliteta bude odlična i da se ništa ne baci."
Sad putuje u Dansku, čime, normalno, vrlo počašćen, a tamo će im, njima, herojima kuhanja na Baniji, spremiti i neki objed.
"Pa da, vrijeme je da netko i za nas kuha", komentirao je chef i pojasnio koliko im priznanje predstavlja taj poziv u Kopenhagen:
"'Noma' je za gastronomiju isto što i Barcelona za nogomet. San svakog kuhara je doći vidjeti 'Nomu' i vidjeti kako funkcionira. Bit će mi gušt podijeliti iskustva s ljudima iz svih dijelova svijeta."
A ako dobije priliku nešto i kuhati u 'Nomi', što će to biti?
Kljajić s odgovorom nije čekao niti djelić sekunde:
"Pa, čobanac!"