SLAVLJE U METROPOLI / Danas se u Zagrebu obilježava Dan Hrvatske vojske: Ovo je kompletan plan i program

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Danas je 32. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske, u spomen na 28. svibnja 1991., kada je održana prva smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu u Kranjčevićevoj ulici

28.5.2023.
9:18
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Danas je na rasporedu središnje obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u spomen na 28. svibnja 1991., kada je održana prva smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu i hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. 

ZNG  je bio ustrojen kao odgovor na razoružavanje teritorijalne obrane u Hrvatskoj te zbog nemogućnosti nove hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na svome cjelokupnome državnom području. Formiranjem ZNG-a stvorena je i vojna snaga koja je obranila napadnuta hrvatska područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanje će početi polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj i na krematoriju gdje će izaslanstva MORH-a i Glavnog stožera OS RH položiti vijence u spomen parku "Glas Hrvatske žrtve – Zid boli" te ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja. Vijenci će biti položeni i na posljednjem počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata (9,30 sati). 

Najviša državna izaslanstva položit će vijenac kod spomen-ploče na mjestu prve smotre postrojbi ZNG-a na stadionu NK Zagreb (10,30 sati). Svečana akademija održat će se u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane (11 sati), na kojoj će sudjelovati premijer Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj sa suradnicima te drugi visoki državni i vojni dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanosti će biti uručena odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima HV-a. Predviđena su i prigodna obraćanja visokih uzvanika. Svečano misno slavlje  u Crkvi Sveta Mati Slobode predvodit će vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a te pokazne vježbe hrvatskih vojnika, prelet aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 i letački program akrobatske skupine “Krila Oluje” održat će se od 10 do 20 sati na RSC “Jarun”, gdje je u 18 sati predviđen i koncert Jazz orkestra Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo