Temperature ubrzano idu prema 40 Celzija! Popodne i navečer nevrijeme

Val vrućine koji je pogodio Hrvatsku danas će dostići maksimum, najavljene su temperature i do 40 Celzijevih stupnjeva. Osvježenje je na vidiku, najavljuju meteorolozi.

29.7.2013.
8:26
VOYO logo

U 13 sati rekorderi s 37 stupnjeva u Hrvatskoj su bili: Zagreb (mjerna postaja Maksimir), Knin, Karlovac i Varaždin. Stupanj niže izmjereno je u Sisku, Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški, Komiži, Krapini, Lastovu i Zagreb (mjerna postaja Grič).

Da će danas biti pakleno vruće nagovještivale su i jutarnje temperature. Već u sedam sati 27 stupnjeva izmjereno je u Splitu, a 26 Celzijevih stupnjeva u Varaždinu, Čakovcu, Komiži, Senju, Karlobagu i Malom Lošinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo kakvo osvježenje osobito će nam dobro doći danas, kad će se temperature penjati i do 40 Celzijevih stupnjeva.

Ne izlazite na sunce!

To znači da i dalje vrijedi preporuka iz Ministarstva zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, ne ostavljajte djecu ili kućne ljubimce u parkiranom vozilu, izbjegavajte naporan fizički rad, pijte redovito i dovoljno tekućine, te izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera, nosite laganu, široku, svjetlu odjeću od prirodnih materijala, nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji su sami", preporučuju iz Ministarstva zdravlja.

Stiže osvježenje

Val vrućine trebao bi popustiti u noći na utorak, kaže Marija Mokorić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ponedjeljak potkraj dana i u noći na utorak premjestit će se fronta sa sjeverozapada kontinenta i ona će donijeti nešto svježiji i vlažan zrak. Zbog toga će već u ponedjeljak poslijepodne, a osobito navečer u zapadnim područjima i na sjevernom Jadranu biti promjenjive naoblake, a može biti i lokalnih pljuskova s grmljavinom. Vrućina će malo popustiti i na Jadranu, a općenito se očekuje da maksimalna temperatura u utorak i srijedu bude oko 30 stupnjeva", rekla je Mokorić.

Kontinentalce nakon utorka očekuju i niže temperature noću, između 16 i 20 stupnjeva. Blagi pad temperature ne bi trebao pokvariti ljetovanje turistima na moru, gdje će se zadržati lijepo vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo