integracija u društvo / Danas 26 sirijske djece kreće u školu i vrtić u Zadru: 'Sada smo na sigurnom, neizmjerno smo zahvalni na dobrodošlici'

Image
Foto: Ilustracija / PIXSELL

'Kad to bude moguće, želim u ovom prelijepom gradu otvoriti vlastitu pekarnicu, želim da mojoj obitelji ne fali apsolutno ništa. Ne želim biti ni na čijoj grbači, želim se brinuti sam o sebi i ovdje plaćati porez'

12.2.2018.
8:48
Ilustracija / PIXSELL
VOYO logo

Danas 26 sirijske djece kreće u zadarsku školu i vrtić i tako počinje njihova integracija u društvo. Jedan od roditelja koji svojoj djeci želi omogućiti dostojnu budućnost je i Shukri Hami (32), rodom iz Idliba u Siriji. On je sa suprugom i troje djece dio skupine od 40 izbjeglica koji su u siječnju stigli u Zadar u okviru Vladina pilot projekta integracije 150 izbjeglica u hrvatsko društvo, piše 24sata.

"Osjećam se kao da sam se opet rodio. Ovo je nova prilika za mene i moju obitelj. Bježali smo glavom bez obzira od rata u Siriji i sad smo, vidim, na sigurnome. Neizmjerno smo zahvalni svima na dobrodošlici", kazao je Shukri koji, iako nema završenu osnovnu školu, želi obrazovati svoju djecu. Kazao je kako želi da njegova djeca postanu doktori i inženjeri, ali prije svega "želi da ovaj mir koji imaju sad ostane uvijek s njima i svim građanima Hrvatske i Zadra".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj odraslih uglavnom je što prije pronaći posao. 

Prvi koji je u tome uspio jest Abdulkader Alswairi (30), koji radi u pekarnici, a u Zadar je stigao sa suprugom i troje djece. Kako je ispričao za 24sata, kaže da je Zadar odabrao jer je čuo kako je tu dobra medicinska skrb. To mu je važno zbog trogodišnjeg sinčića koji vuče problem sa stopalom više od godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz neko vrijeme, kad to bude moguće, želim u ovom prelijepom gradu otvoriti vlastitu pekarnicu, želim živjeti takav život da mojoj obitelji ne fali apsolutno ništa. Ne želim biti ni na čijoj grbači, želim se brinuti sam o sebi i ovdje plaćati porez", rekao je Alswairi.

Sve obitelji složne su u jednom - ovdje se uistini osjećaju dobro, ugodno i sigurno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu priču možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo