sigurnost na poslu /

Dan zaštite na radu: Lani u Međimurju više od 400 ozljeda na radu

Image
Foto: RTL

Zaštita na radu jedan od prioriteta brige o stvaranju radnih i životnih uvjeta svakog radnika. Prigodna sjednica ove godine održana je u tvrtki Tegra d.o.o. Čakovec.

2.5.2016.
13:22
RTL
VOYO logo

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Davor Sabolić istaknuo je da Vijeće već godinama prigodnom sjednicom obilježava taj dan, čime se želi upozoriti na važnost činjenice da zaštita na radu mora biti temelj i početak svake aktivnosti, a zdravo i sigurno okruženje osnovno ljudsko pravo.

Zamjenik župana Zoran Vidović, ujedno i dopredsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji naglasio je da je stanje zaštite na radu u Međimurskoj županiji na zadovoljavajućoj razini, zahvaljujući i poslodavcima i radnicima. Prostora za poboljšanje svakako ima no potrebno je svakodnevno educirati svakog radnika te adekvatno ekipirati i opremiti službe koje se bave zaštitom na radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Državnog inspektorata Područnog ureda Varaždin nazočnima se obratio Zvonko Toplek. Područje djelovanja Inspektorata nisu samo radnici, već i volonteri, osobe na stručnom osposobljavanju, službenici i svi koji su prostorima i prostorijama poslodavaca. Prema evidenciji ozljeda na radu u 2015. godini zaprimljeno je 408 prijava, priznatih je bilo 390, od toga je 76 bilo teških. Od tih ozljeda na radu 33 su bile kod dolaska ili odlaska na posao.

U 2015. godini izdano je 164 rješenja, dano 68 savjeta, a kazne na mjestu izvršenja iznosile su 42.500,00 kuna. Unatoč povećanoj aktivnosti u rizičnim djelatnostima prvenstveno metalna i građevinska industrija, nema povećanja broja teških ozljeda na radu. Pojačano je preventivno djelovanje na način da se kod inspekcijskog nadzora daju savjeti, na zahtjev nadziranog poslodavca, o načinu najučinkovitijih primjena pojedinim odredbi propisa čija se provedba nadzire. Inspektorat nastoji djelovati preventivno u svim onim situacijama kada je to moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte na portalu eMedjimurje.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo