NOVI SPOT / Dan svjesnosti o autizmu: 'Većina vidi što mi ne možemo, a ne vidi što možemo bolje od drugih'

U Hrvatskoj se s tim bori 12 000 ljudi, a sutra je dan svjesnosti u autizmu

1.4.2021.
22:35
VOYO logo

U Hrvatskoj živi i velik broj djece s autizmom. Mnogi od njih ne govore, ali to ne znači da njihov glas ne možete čuti. U mojoj glavi nije zbrka nego savršeni red koji samo treba otkriti.

To je samo od nekih stvari koje djeca s autizmom govore u spotu koji dosad niste mogli vidjeti nigdje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesma je grupe Fluentes, a što djeca proživljavaju pokušala je opisati Daliborka Pavošević, majka dječaka s autizmom. U Hrvatskoj se s tim bori 12 000 ljudi, a sutra je dan svjesnosti u autizmu. 

Većina vidi što mi ne možemo, a ne vidi što možemo bolje od drugih, poručuju vam djeca s autizmom. Ako ne vjerujete, onda valjda niste znali da su isti problem imali Mozart, Darwin, Michelengelo pa čak i Albert Einstein.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ana je djevojčica od 8,5 godina kojoj je dijagnosticiran autizam s nepune 3 godine. Ona je neverbalna i trenutno pohađa 2. razred Centra za autizam u Osijeku. Naravno da strah uvijek postoji. Nažalost, u Republici Hrvatskoj još uvijek nema sustavnog rješenja kad osoba s autizmom napuni 21 godinu. Nažalost, svjedoci smo gdje to završi jako loše i djeca i osobe s autizmom završe u ustanovama koje nisu prilagođene za njih. Nastojat ćemo se boriti za sva naša prava jer naša djeca i odrasli to zaslužuju.  Svakodnevni problemi s kojima se susrećemo su neprihvaćanje i jedna od bitnih stvari koje bih rekla je nemogućnost uključivanja u svakodnevne aktivnosti", kaže Emilija Prgomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo