Dalmatinska panceta zaštitni je znak tradicionalne dalmatinske kuhinje i novi kandidat za zaštitu na razini Europske unije. Dobivanje statusa proizvoda zaštićenog zemljopisnog podrijetla usporila je koronakriza.
Na dimu bude oko 50 dana
Pravu dalmatinsku pancetu već prilikom rezanja lako je prepoznati. A dobri znalci odmah prepoznaju i koja je najslasnija.
''Ne smije biti preslana i ne smije se puno čuti po dimu. Znači
ona mora imat blagi okus dima i biti slatka'', izjavio je
Vlade Prančić, proizvođač pancete.
Za dobiti takav trajni suhomesnati proizvod ključno je nekoliko
stvari u procesu proizvodnje.
''Dobijemo obrađenu pancetu i solimo je sa čistom, morskom soli.
I normalno onda je to trajanje negdje od 7 do 10 dana soljenja.
Operemo je, osušimo i stavljamo je na dim. Na dimu bude nekih 50
dana'', pojasnio je Prančić.
Nakon toga slijedi proces zrenja i panceta postaje spremna za
stolove. Dalmatinska panceta lani je dobila zaštitu na
nacionalnoj razini, a zatražena je i ona europska.
''Htjeli smo da unesemo malo reda na tržištu, zbog toga da on
bude prepoznatljiv kao proizvod i da naši proizvođači dobiju
jednu dodanu vrijednost'', kazao je Ante Madir,
tajnik Udruge Dalmatinski pršut.
Sve više traže i kupci
Vrijednost tržišta dalmatinske pancete godišnje je oko 100
milijuna kuna. A koliko je dalmatinska panceta ustvari dobra,
najbolje ćete saznati kada je probate.
Cijena jednog kilograma je oko 90 kuna, a nešto manje poznatu
sestru od pršuta sve više traže i kupci.
''Panceta se najviše traži. Ljudi je kupuju radi zdravlja, tako
nam kažu. I jedno 20 posto je panceta veća potražnja, ali zato je
pršuta manja potražnja'', kazala je Anamarija
Perajica, prodavačica suhomesnatih proizvoda na
tržnici.
Europska zaštita ove delicije trebala bi omogućiti njezinu još
bolju prodaju kao i jamstvo kvalitete.
''Mi je svi jako trošimo. Ja obožavam pancetu, djeca mi obožavaju
pancetu, ali isključivo to kupujemo kod provjerenih i domaćih
žena'', komentirao je Dalibor iz Splita.
''Bolja je od pršuta, bolja je od ičega. Izvorna, prava, znači
top. Svaki dan je u upotrebi'', izjavio je Neven iz Splita.
Trenutačno se u Dalmaciji proizvede oko 1000 tona pancete, a
europska oznaka proizvoda trebala bi stići do ljeta.