KRITIKA PREDSJEDNICE /

'Dalija Orešković trebala bi se početi baviti problemom sukoba interesa općenito u državi, a ne da vodi osobni rat protiv mene'

Image
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Kolinda Grabar-Kitarović osvrnula se i na najavu o mogućoj obnovi slučaja navodnog rođendana koji je za nju organizirao Zdravko Mamić pri Povjerenstvu za sukob interesa

25.10.2017.
15:05
Grgo Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović ocijenila je u srijedu u Dubrovniku da je jedan od najvećih problema Dubrovačko-neretvanske županije prometna nepovezanost i izoliranost u zračnom, kopnenom i pomorskom prometu.

Predsjednica je to izjavila nakon što se u svom privremenom uredu u Dubrovniku sastala s lokalnim čelnicima, dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, rektorom dubrovačkog Sveučilišta Nikšom Burumom i predstavnicima udruga hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da je neophodno izgraditi Pelješki most, koji neće imati svrhu samo prometnog povezivanja, već i revitalizacije cijelog područja poluotoka Pelješca i okolnih otoka. "Nužna je također brza cesta od Dubrovnika do zračne luke, kao i trasa nove autoceste ili, za početak, poluautoceste, kako bi se Dubrovnik izvukao iz prometne izolacije", rekla je.

Teme razgovora bila su i otočka pitanja poput brodskih linija i vodoopskrbe te pitanje državne imovine. Pohvalila je Županiju dubrovačko-neretvansku i Grad Dubrovnik što, u cilju razvoja svog kraja, planiraju lijepe projekte tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme turističke sezone i to s naglaskom na poljoprivredi, vinarstvu i vinogradarstvu te ribarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali smo o potpori razvoju Luke Ploče te koridoru Vc, kojim će se luka povezati s unutrašnjosti, kao i o povećanju učinkovitosti državne administracije i sudstva te poticaju rada naših poduzetnika, dodala je Grabar-Kitarović.

Grabar - Kitarović: U radu saborskog povjerenstva za Agrokor važna je transparentnost

Komentirala je i izdavanje europskog uhidbenog naloga za Ivicu Todorića istaknuvši da pravosuđe treba raditi svoj posao. "Na savjesti je gospodina Todorića da odluči kako će dalje postupati", rekla je predsjednica te dodala kako je u slučaju rada saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor najvažnija transparentnost, kako građani ne steknu dojam da se nešto skriva.

"Kako su pokrenuti sudski postupci, jasno mi je da zakon donekle ograničava rad povjerenstva. Najbitnija je transparentnost. U konačnici, taj se zakon može i izmijeniti.  Držim da je ključno postupanje pravosuđa, koje odlučuje o nečijoj krivnji u odnosu na zakon. Bilo bi dobro nastaviti istraživati i druge radnje, koje neće biti predmet pravosudnih organa, odnosno optužnica koje su podignute. To je svima u interesu te se nadam da će u tom tonu nastaviti i rasprava među strankama u Saboru", izjavila je Grabar Kitarović.

Predsjednica je istaknula kako njezin Ured nije tražio kupovinu blindiranih auta koje je naručio MUP, dodavši da je zadovoljna postojećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše se vozim kombijem, jer je najpraktičniji i ima najviše prostora te mi omogućuje sjesti sa suradnicima. Vjerujem da MUP ima razloga zašto je naručio vozila, jer Hrvatsku posjećuju strani državnici te su česti zahtjevi za blindiranim vozilima. Ne treba isključiti mogućnost situacija u kojima vozila mogu zatrebati", smatra predsjednica.

Osvrnula se i na najavu o mogućoj obnovi slučaja navodnog rođendana koji je za nju organizirao Zdravko Mamić pri Povjerenstvu za sukob interesa te rekla da nikakvog sukoba interesa nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospođa Orešković bi se trebala početi baviti problemom sukoba interesa općenito u državi, a ne da vodi osobni rat protiv mene", rekla je predsjednica.

Ured predsjednice Grabar - Kitarović u Dubrovniku će biti otvoren do nedjelje, 29. listopada, a u pet dana predsjednica će obići najjužniju hrvatsku županiju od Prevlake do Lastova.

U popodnevnim satima prvog dana boravka na jugu Hrvatske predsjednica Grabar - Kitarović će u svom privremenom Uredu primati građane, a potom posjetiti Župu dubrovačku i tamošnji dječji vrtić. U Konavlima će položiti vijence i zapaliti svijeće ispred spomenika 'Konavoska mati' te za kraj prvog dana obići Prevlaku.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo