obaveza ulaska u EU /

Dalić najavila euro: 'Dobar je trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni'

Image
Foto: PIXSELL

Dodala je i da je ulazak Hrvatske u eurozonu jedna od obveza koju smo preuzeli prilikom pristupanja u Europsku uniju

11.10.2017.
10:26
PIXSELL
VOYO logo

"Vlada s HNB-om procjenjuje da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni, što je srednjoročni cilj, to se ne može učiniti u kratkom roku preko noći. HNB je izradio analizu troškova i koristi od pristupanja eurozoni i krajem mjeseca započet će javna rasprava o tom pitanju", kazala je  u srijedu ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Dodala je i da je ulazak Hrvatske u eurozonu jedna od obveza koju smo preuzeli prilikom pristupanja u Europsku uniju, ali i da je Hrvatska zemlja čija je struktura financijskog sustava čini izvrsnim kandidatom za euro područje.

"Hrvati u najvećoj mjeri štede u euru, više od 80 posto štednih depozita su u euru, bitne transakcije, kupovine nekretnina, kupovine auta se dogovaraju u eurima, euro već dugo živi kao dio našeg svakodnevnog života", naglasila je.  

Hrvatska je stoga, istaknula je Dalić, izvrstan i prirodan kandidat za euro zonu, od čega bi mogli imati značajne koristi.

"Pozitivni gospodarski trendovi i smanjivanje proračunskog deficita, pad kamata i niska inflacija omogućavaju nam da u ovome trenutku možemo govoriti o ispunjavanju većine kriterija iz Maastrichta i približavanju ispunjavanju onih koje u ovom trenutku ne ispunjavamo u potpunosti, a to je dug. Međutim, važno je što u ovom trenutku imamo padajući dug", kazala je potpredsjednica vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo