ĐAKIĆ UZVRAĆA ONIMA KOJI TRAŽE NJEGOVU OSTAVKU: / 'Nikada nikoga iz HVIDRA-e nisam pitao u kojoj je stranci, ali sada hoću'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Uvijek sam prema svima bio normalan i radio sam što je bilo u interesu hrvatskih branitelja.

1.10.2019.
20:40
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Proteklih dana unutar HVIDR-e započela su previranja s naznakama mogućeg raskola. Nezadovoljstvo nekih podružnica usmjereno je na dugovječnog predsjednika Josipa Đakića koji je na čelu HVIDR-e još od 2004. godine. Đakić je svo to vrijeme bio i saborski zastupnik HDZ-a te vrlo utjecajan član stranke. Više puta je ponovno biran na mjesto šefa HVIDR-e, a pritom mu nikada nije bilo spočitavano to što je ujedno i istaknuti član najveće političke stranke.

Sada je to nekima postao problem pa traže da podnese ostavku tvrdeći da je "stranački poslušnik".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UDAR NA PREMIJERA: /

Bliže se izbori, ratni veterani ne miruju. No, HDZ-ova produžena ruka ovog puta ima jedan sasvim neobičan cilj

Image
UDAR NA PREMIJERA: /

Bliže se izbori, ratni veterani ne miruju. No, HDZ-ova produžena ruka ovog puta ima jedan sasvim neobičan cilj

'Ne opterećujem se time'

Najprije je u nedjelju predsjednik HVIDR-e Bjelovarsko-bilogorske županije Željko Dragašević zatražio od Đakića da odstupi, a dan kasnije njegovu ostavku zatražila je i vinkovačka podružnica HVIDR-e. Oba su zahtjeva istovjetno argumentirana: HVIDR-u bi trebala voditi nestranačka osoba, a povod je Đakićevo odbijanje da u dnevni red prošlotjedne sjednice saborskog Odbora za ratne veterane uvrsti raspravu o Miloradu Pupovcu odnosno o (ne)postupanju Državnog odvjetništva povodom spornih izjava predsjednika SDSS-a, piše Novi list.

Na te zahtjeve Đakić odgovara nonšalantno,.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne opterećujem se time. Dragašević je jednom već pokušao slično protiv mene. On je tajnik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, a mislim da je toj udruzi krivo što je HVIDRA pokrenula dosta veliku ofenzivu, a njih nema u prvim redovima. Što se Vinkovčana tiče, riječ je samo o jednoj od 110 gradskih organizacija HVIDRA-e u Hrvatskoj", kazao je Đakić za Novi list.

'Zna se dobro tko sam ja'

Spreman je, kaže, saslušati i prihvatiti bilo čiju "objektivnu kritiku" na vlastiti račun, ali ne, kako kaže, i "nebuloze koje mu sada zamjeraju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam ja od jučer predsjednik HVIDR-e, zna se dobro tko sam ja. Međutim, ja nikad nisam postavio pitanje tko su oni. Nikog iz HVIDRA-e nisam pitao u kojoj je političkoj stranci, ali sada hoću. Možda je netko u Mostu, možda je netko negdje drugdje, ja to nikad nisam istraživao jer svi su oni za mene HVIDR-a. Uvijek sam prema svima bio normalan i radio sam što je bilo u interesu hrvatskih branitelja. Svima sam osigurao pravodobne informacije o njihovim zakonskim pravima, ali danas, eto, neki idu s ovakvim zahtjevima prema meni. U redu, možemo i o tome razgovarati. Ako misle da su u pravu Miro Bulj i Velimir Bujanec, ja sam tu. Odgovorit ću na svako izraženo nezadovoljstvo, poručuje Đakić.

U četvrtak zasjeda Glavni odbor HVIDR-e

Stvari bi mogle biti jasnije u četvrtak za kada je Đakić sazvao sjednicu Glavnog odbora HVIDR-e o navodnom kršenju Zakona o pravima branitelja prilikom imenovanja ravnatelja Nacionalnog parka Krka. Radi se o slučaju kandidature Ljiljane Zmijanović koja uz nevodno sve ispunjene kriterije za to mjesto ima i status braniteljice, ali njezinu je kandidaturu odbio ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić. No, na sjednici Glavnog odbora trenalo bi biti riječi i o Pupovcu protiv kojeg je HVIDR-a podnijela kaznenu prijavu i čeka očitovanje DORH-a o njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Temu izjava Milorada Pupovca ostavio sam za kasnije, pričekat ćemo očitovanje Državnog odvjetništva, koje je objavilo da radi izvide. Ne želim da me se napada da kao zastupnik u Saboru, znači zakonodavna vlast, radim pritisak na neovisno pravosuđe", kazao je Đakić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo