'DOBRI SUSJEDI' /

Da, ovo je moguće: Bili smo u jednom osječkom kvartu u kojem nema - političara

Oni nisu u odjelima već s navijačkim šalovima. Bez politike i političara, bez stranaka, uzeli su stvari u svoje ruke

2.12.2018.
17:10
VOYO logo

Osječka gradska četvrt Tvrđa, koja broji nešto više od 10.000 stanovnika primjer je da se može. Na izborima za gradske četvrti tamo nije pobijedila niti jedna stranka, već udruga građana koja živi u tom kvartu.

Na onim najmanjim izborima za gradske četvrti, oni nemaju kraticu stranke, već svoje nadimke. Oni nisu u odjelima već s navijačkim šalovima. Bez politike i političara, bez stranaka, uzeli su stvari u svoje ruke. Nazivaju ih dobrim susjedima jer žive u svom naselju i najbolje znaju što im treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Najviše kroz razgovor. Kad god nekog sretnemo u naselju, taj nam uputi ili pritužbu, ili zamolbu, ili neki prijedlog kako bi unaprijedili život na Vijencu ili gradskoj četvrti i kako bismo zajednički uljepšali naš životni okoliš'', kazuje Branko Vladetić Brna.

Pa tako u kvartu imaju najbrži bežični internet na svijetu. Školi su osigurali 3D printer, a 50 djece iz kvarta odškolovali su za programere. Uredili su pročelja, izgradili igrališta za djecu, parkove za pse, a kvart dobiva i novi trg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svaka gradska četvrt, tako I naša gradska četvrt dobiva od grada određeni novac. To je negdje oko 600.000 kuna. Na našim sjednicama donosimo odluke gdje ćemo te novce potrošiti'', objašnjava Zoran Batnožić Baćo.

“Okrenuli smo se i prema najmlađima. Jednosmjenska nastava u osnovnim školama. Dežurstva u vrtićima preko ljeta. Obnova dječjeg igrališta. Zatim sadržaji za mlade i djecu. Street workout. Izgrađen je pump-track, gdje se pokretima svojega tijela vozi bicikl'', pobrojao je Miroslav Kovačić Mico.

I sami mještani uočili su promjene u svom kvartu, a primjer ove gradske četvrti prihvatila su i druga naselja pa bi se moglo dogoditi da na sljedećim izborima za gradske četvrti najveći gubitnici budu – stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo