što je prvo najvažnije napraviti? / Crveni križ odgovara za RTL Direkt jesmo li spremni za prihvat većeg broja izbjeglica

Sanja Pupačić iz Crvenog križa odgovorila je na pitanje RTL Direkla je li Hrvatska spremna za priljev izbjeglica iz Srbije

19.8.2015.
22:39
VOYO logo

Situacija u Srbiji se polako pretvara u humanitarnu krizu. Ona se zasad ne prelijeva k nama, no naše vlasti u jučerašnjem RTL Direktu su kazale kako ni neće. No, mnogi su skeptični.

Jesmo li spremni za prihvat većeg broja izbjeglica, upitali smo Sanju Pupačić iz Crvenog križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"RH ima sustav azila i imigracija koji godinama funkcionira i koji odgovara europskim standardima, ali i našim potrebama. Naravno, ako bi došlo do povećanja broja imigranata, potrebno je da naše institucije, ali i mi kao humanitarna organizacija, osnažimo svoje kapacitete", kazala je. 

Ukoliko dođe do golemog naviranja imigranata u Hrvatsku, Pupačić je upozorila za što se ponajprije trebamo pobrinuti: "Najvažnije je da ti ljudi za početak imaju neki smještaj, zatim zdravstvenu skrb. Isto tako, osnovne potrepštine poput higijene i hrane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Beogradu građani pokazuju veliku solidarnost. Ukoliko bi došlo do povećanog dolaska imigranata, Crveni križ će se uključiti na terenu. A građani u Hrvatskoj su poznati kako se angažiraju kada dođe do krizne situacije. Nadam se da će se i naši građani uključiti", zaključila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo