Crna Gora duguje više od dva miliona evra za vilu "Crnogorka"

Neće da plate, hoće i da je otmu

11.6.2013.
5:53
VOYO logo

Crna Gora još od 2006. godine ne plaća kiriju za korišćenje vile “Crnogorka” na Dedinju u kojoj se nalazi ambasada u Beogradu, pa je dug koji je pre tri godine iznosio oko milion i po evra danas već premašio dva miliona evra, piše Blic.

Crnogorske vlasti, kako stvari stoje, izgleda ostaju pri stavu da i dalje ne žele da plaćaju mesečnu rentu od 35.000 evra, a sa druge strane izgleda kao da i nadležni u Srbiji malo toga preduzimaju da dug bude izmiren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podgorica, naime, smatra da je vila „Crnogorka“ njihova po dogovoru o sukcesiji koji nikada nije sproveden.

Od Kostadina Popovića, direktora DIPOS-a, preduzeća koje gazduje zgradama ustupljenim stranim diplomatskim predstavništvima, ni posle višednevnog čekanja Blic nije dobio odgovore na pitanja o visini duga i merama koje DIPOS preduzima da ovaj problem bude rešen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore samo im je rečeno da su “u toku bilateralni razgovori”.

- To pitanje se u prepisci ministarstva sa našim ambasadorom u Podgorici Zoranom Lutovcem uopšte ne spominje kao sporno pitanje - kažu za “Blic” u Ministarstvu spoljnih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doskorašnji član Upravnog odbora DIPOS-a, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je ovo preduzeće pre tri godine zvanično dopisom od Vlade Crne Gore i od crnogorske ambasade tražilo da plate dugove ili da se pronađe model po kojem bi se taj dug izmirio, inače će podneti tužbu pred sudom u Beogradu.

Srboljub Panić, pomoćnik direktora Direkcije za imovinu Republike Srbije, podseća da je bilo predloga da se dug reprogramira, da se čak otpišu i kamate, ali iz Podgorice nije bilo pozitivnog odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nismo čak uspeli da izdejstvujemo ni to da ako već oni ovde ne plaćaju ništa, ni Srbija ne plaća zakup ambasade u Podgorici - kaže Panić.

Srbija, inače, za zakup ambasade u Podgorici redovno plaća 6.000 evra mesečno, a za rezidenciju ambasadora Lutovca još 2.900 evra mesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crna Gora, inače, smatra neutemeljenim zahtev za plaćanje rente i poziva se na ugovor od 3. juna 1994. godine, na osnovu kojeg je vila „Crnogorka“ ustupljena Vladi Crne Gore na korišćenje bez naknade.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo