PROCURIO NOVI CRKVENI DOPIS RAVNATELJIMA: / 'Uvedite vjeronauk kao obavezan predmet u školama'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Dopis je poslan 4. listopada, ali ovaj put nije se tražila zabrana ispisa iz vjeronauka, već svrstavanje vjeronauka pod kategoriju obaveznog predmeta u e-dnevniku i u e-matici

10.10.2018.
14:40
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Požeška biskupija poslala je svim osnovnoškolskim i srednjoškolskim ravnateljima i ravnateljicama na području biskupije dopis u kojem iznosi preporuku da se vjeronauk u sustavu e-dnevnika i e-matice kategorizira kao obavezan predmet, ako postoji neka dvojba po tom pitanju, doznaje Index.hr.

Dopis je poslan 4. listopada, ali ovaj put, , nije se tražila zabrana ispisa iz vjeronauka, već svrstavanje vjeronauka pod kategoriju obaveznog predmeta u e-dnevniku i u e-matici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LJUDIMA JE LAGANO PUNA KAPA CRKVE: /

Sad bi zabranili i ispis s vjeronauka, pljušte reakcije gnjevnih građana

Image
LJUDIMA JE LAGANO PUNA KAPA CRKVE: /

Sad bi zabranili i ispis s vjeronauka, pljušte reakcije gnjevnih građana

"Budući da je to pitanje koje uključuje unutarnje vodstvo pojedine škole, slobodan sam ovim putem, ako postoje dvojbe po tom pitanju, priopćiti preporuku Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu: kod ponuđenih izbornika u spomenutim elektroničkim sustavima potrebno je između ponuđenoga Vjeronauk i Katolički vjeronauk izabrati Katolički vjeronauk te potom u daljnjem izborniku između izborni i obvezni predmet izabrati obvezni jer se to odnosi na status vjeronauka unutar školskog sustava, a ne s obzirom na roditelje i njihovu djecu koja ga izabiru kod upisa u školu", stoji u dopisu koji potpisuje predstojnik katehetskog ured Požeške biskupije Robert Kupčak.

"Postavke je važno na ovaj način definirati zbog samog statusa kojega Katolički vjeronauk ima unutar odgojno-obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj, ali i poradi statistike koja se radi automatskim računalnim putem", zaključuje se na kraju u dokumentu koji objavljuje Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je poznato, u osnovnoj školi roditelji i učenici ne moraju se odlučiti za fakultativni predmet (u koje spada i Vjeronauk), dok su u srednjim školama izborni predmeti Etika i Vjeronauk obavezni na način da učenik bira jednog od njih. Do sada su se ti predmeti tako i upisivali u e-imenik jer su učenici svake godine mogli ponovno birati koji će od ta dva predmeta pohađati. No, sudeći po dopisu koji je stigao ravnateljima, biskupija je preporučila nešto sasvim drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo