ČOVJEKA NA RESPIRATORU PRAKTIČKI DIGAO IZ MRTVIH: / Primorac tvrdi da u Hrvatskoj na ljeto neće biti razloga za nikakvu paniku

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Mi ćemo sigurno doći do sredine ljeta ili kasnije zapravo u jednu situaciju da će se Hrvatska osjećati vrlo komforno i neće biti razloga za nikakvu paniku

20.5.2021.
23:37
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Zašto se virus širi među cijepljenom populacijom, kada ćemo već jednom skinuti maske, puno pitanja za doktora Dragana Primorca koji je u razgovoru za RTL otkrio treba li nas zabrinuti slučaj Sejšela i što iz njega možemo naučiti. "U par rečenica sve ste sjajno objasnili. Znači, populacija 100.000 ljudi, negdje 60.000 je cijepljeno i unutar toga je njih 60 posto cijepljeno sa Sinopharmom, za kojeg kažu da je uspješnost rezultata cijepljenja oko 70 posto", rekao je.

Na konstataciju da kinesko cjepivo nije baš tako dobro kao što se misli, dodao je: "Od Sinovac je bilo još lošije. Ono je bilo negdje oko 50 posto, s tim da gledate Food and Drug Administration (FDA), Amerikanci kažu da je cjepivo ipak učinkovito ako je iznad 50 posto učinkovitosti. Dosta konfuzije u tim podacima, međutim rekli ste najbitniju stvar - 80 posto onih koji su cijepljeni praktički nisu dobili težu kliničku sliku i nisu hospitalizirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi nikad ne možemo ni znati kakva je snaga i učinkovitost našeg imunosnog sustava, čak i ako nemate prisutna niti protutijela u vašoj cirkulaciji, vi ne znate jeste li razvili takozvanu staničnu imunost. Zbog toga nedavno objavljen rad u Scienceu vrlo jasno kaže da razina protutijela u vašoj krvi nije znak snage vašeg imunosnog sustava u odnosu na SARS-CoV-2 virus. Tako da još dosta tih nepoznanica stoji, ali ja mislim da će situacija na Sejšelima vrlo brzo biti pod kontrolom", rekao je Primorac.

Image
HOĆE LI HRVATSKA USKORO SKINUTI MASKE? /

Cijepljeni Amerikanci više ih ne moraju nositi; Evo što o svemu tome kažu stručnjaci

Image
HOĆE LI HRVATSKA USKORO SKINUTI MASKE? /

Cijepljeni Amerikanci više ih ne moraju nositi; Evo što o svemu tome kažu stručnjaci

Kada će u Hrvatskoj situacija biti pod kontrolom? Prešli smo milijun cijepljenih, svaka treća odrasla osoba u Hrvatskoj je cijepljenja. Mislite li da će za mjesec dana situacija biti povoljna kao da nema korone?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako pogledamo da su dva put cijepljeni, neki kažu oko 340.000 ljudi, to su zadnji podaci iz Ministarstva zdravstva, onda je potpuno jasno da ako pogledate populaciju koja je procijepljena prirodnim putem i ovi koji su cijepljeni, da ćemo mi sigurno doći do sredine ljeta ili kasnije zapravo u jednu situaciju da će Hrvatska osjećati vrlo komforno i neće biti razloga za nikakvu paniku", smatra Primorac.

Bojimo li se onoga, pišu Britanci koji govore da postoji vjerojatnost da će indijski soj koji je sad dupla ili trodupla mutacija, da će do kraja lipnja biti dominantna u Britaniji. Je li to nešto što i tu trebamo očekivati i čega se treba bojati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema razloga za strah jer sad puno više znamo o virusu nego što smo znali ranije. Na primjer, studiju koju vi spominjete koja je objavljena u New England Neuro Medicine gdje su kolege iz Katara utvrdili da je 75 manja šansa da osoba koja je cijepljena može doći u poziciju da dobije covid-19, iako se radi o tom soju koji vi spominjete, to je iznimno ohrabrujući podatak. Dakle cjepivo štiti...", tvrdi Primorac.

I djeluje protiv ovih mutiranih?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je. I ono što mi znamo iz različitih studija, pogotovo iz Južnoafričke Republike, da se u jednom fazi primijetilo, ako usporedite standard i onaj prvi soj da protutijela koja su protiv njega razvijena se toliko ne vežu na novi soj virusa, ali dalje se vežu i dalje su učinkovita i minimalan broj ljudi je dobio težu kliničku sliku, što je vrlo ohrabrujuće", kaže.

Sada je počelo to masovno cijepljenje i postavlja se milijun pitanja. Što znači jaka reakcija na cjepivo? Puno je bilo tumačenja toga. Kad se netko cijepi i ima jaku reakciju, je li to dobar odgovor ili nije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, da, da. Tu je nekoliko stvari koje su, rekao bih, nepovezane. Ako mi nemamo one prave anafilaktičke reakcije koje su se znale dogoditi u Velikoj Britaniji, koje se znaju dogoditi nakon određenog lijeka, nakon cijepljenja i slično, Bogu hvala, to je dobro. Vi imate podatke iz Izraela koji kažu da jedna trećina ili 33 posto populacije nakon određenih cjepiva kao što je Pfizer, razvije temperaturu, crvenilo i slično, nakon dva dana se sve potpuno normalizira", rekao je.

Hrvatska je, zahvaljujući vašem slučaju, među tri države na svijetu koja je napravila to čudo, liječenje matičnim stanicama, je li tako?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala vam. Izrael, SAD i Hrvatska, točno u KBC-u Split uz pomoć s kolegama iz Educelle iz Slovenije. Mi smo ranije u specijalnoj bolnici sveta Katarina primijetili snagu mezenhimalnih matičnih stanica u liječenju osteoartritisa, redukciji upale i regenereciji hrskavice. Kad smo išli s tri doze, ja bih rekao s mezenhimalnim matičnim stanicama koje su izdvojene iz koštane srži zdravog donora, primijetili smo potpunu analogiju. Dakle, jedan pad porupalnog odgovora, imunomodulatorni odgovor, to smo mjerili kroz različite parametre, pad CRP-a...", rekao je.

Pojednostavljeno, vi ste čovjeka koji je bio na respiratoru digli praktički iz mrtvih?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mezenhimalne matične stanice su pomogle, da, ali su pomogle i kolege koji su fantastični liječnici koji su bili u intenzivnoj njezi, internisti, infektolozi slično. To je jedan veliki uspjeh Hrvatske i našeg cijelog tima. Jako sam sretan jer je Croatian Medical Journal objavio taj rad za razliku od drugih kolega koji su to priopćili medijski. Mi imamo znanstveno utemeljene rezultate, ali moram reći, radi se o jednom slučaju. Još nije završena klinička faza istraživanja", rekao je Primorac.

Kad će doći to da se može primjenjivati i šire?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz Kalifornije mi je javljeno da devet osoba koje su bile na respiratoru su potpuno isti učinak postigle, kao i u Izraelu njih šestero. Dakle, približavamo se tom broju koji će, nadam se, biti relevantan za European Medical Agency, Food and Drug Administration, naš HALMED i gdje će ovo u konačnici biti, ali nadam se u puno ranijoj fazi nego što smo mi imali, kad su osobe u vrlo teškoj kliničkoj situaciji, kada su na respiratoru i tako dalje", zaključio je Primorac za RTL.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo