ČLAN POVJERENSTVA ZA AVIONE O DOKUMENTU KOJI SU NAVODNO SLALI AMERIKANCI: / 'Ja vjerujem u Boga, u papire ne vjerujem'

Image
Foto: HRT screenshot

Vojni brigadir Željko Ninić vjeruje kako ovaj posao s Izraelom nije propao

7.1.2019.
11:40
HRT screenshot
VOYO logo

Jutros su na hrvatskom radiju u emisiji U mreži prvog gostovali član stručnog tima za nabavu vojnih zrakoplova brigadir Željko Ninić te vojni analitičari Marinko Ogorec i Igor Tabak.

Posao s izraelskim avionima je gotovo sigurno propao - Sjedinjene Države dopuštaju Izraelu prodaju ovih aviona, ali samo ako se iz njih izvadi sva neamerička tehnologija. S obzirom na to da je Izrael modernizirao avione, a Hrvatska ne pristaje na bilo kakvu drugu verziju aviona osim one modernizirane, kakvu smo i dogovorili, čini se kako je ovom poslu došao kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO JE KRSTIČEVIĆEVA MREŽA KOJA NAS JE UVUKLA U PROPALI POSAO S IZRAELOM: /

Važnu je ulogu odigrao osobni frend Milorada Dodika

Image
OVO JE KRSTIČEVIĆEVA MREŽA KOJA NAS JE UVUKLA U PROPALI POSAO S IZRAELOM: /

Važnu je ulogu odigrao osobni frend Milorada Dodika

No, pitanje je li ovo kraj posla s F-16 Barak avionima, Ninić je rekao da nije. Ponovio je kako su Izraelu "dali rok" do 11. siječnja da se očituje je li sposoban izvršiti ovaj posao. Kazao je kako nemaju informaciju da se izraelska delegacija, koja ovog tjedna stiže u Zagreb, dolazi ispričati. Na pitanje je li ga iznenadio razvoj situacije odgovorio je:

'Ja se ne predajem, ja sam vojnik'

"Na nekakvoj stručnoj razini svakako da jest. Zato što smo kao država krenuli u proces inzistiranjem na ugovaranju posla po modelu Vlada - Vlada, znači isključivo međudržavnom suradnjom dvije države. Iz te perspektive sve što smo dosad radili, radili smo s državom", rekao je. Kazao je kako je Hrvatska stvorila sve preduvjete i kako je to trebao napraviti i Izrael sa svoje strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako je zaokret koji se dogodilo prilično čudan jer tijekom procesa nije bilo indikatora da bi do takve kočnice moglo doći. Na pitanje na čemu temelji svoju izjavu da nije kraj procesa, Ninić je odgovorio: "Ja se ne predajem, ja sam vojnik i borim se do zadnjeg."

'Ja vjerujem u Boga, u papire ne vjerujem'

Voditeljica emisije je kazala kako je prije godinu dana državni i vojni vrh bio obaviješten non-paperom koji je poslao SAD s njihovim uvjetima te je pitala Ninića jesu li oni u MORH-u vidjeli taj papir. "Ja osobno ne", rekao je, a na pitanje je li taj dokument vidio ministar Krstičević uzvratio je kako to mora pitati ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje vjeruje li da postoji takav papir, rekao je: "Ja vjerujem u Boga, u papire ne vjerujem." Što ako se pokaže da taj papir postoji, zašto se izgnorirao? "To pitajte one koji su papir imali, što su s njim radili i zašto taj papir nije vidjelo stručno povjerenstvo", kazao je. Dodao je kako smo znali da ne možemo nabaviti F-16 Barak bez odobrenja Sjedinjenih Država te kako je to općepoznata stvar.

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je kazao kako spomenuti dokument nije vidio te kako "ne zna o čemu se radi". Prema pisanju medija, američka je strana u siječnju 2018. uputila non-paper u kojem su navedene prepreke ovom poslu. Taj je dokument, prema pisanju medija, stigao na Pantovčak u Ured predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo