DIZANJE CIJENA / Cijene voća i povrća rastu: zbog nepogoda neke namirnice mogle bi poskupiti za sto posto

Mraz, suša, pa poplava i nikad razorniji požari itekako su utjecali na urod voća i povrća koje postaje sve skuplje. Ništa puno bogatiji nakon prodaje neće biti ni proizvođači, iako bi neke namirnice mogle poskupjeti i sto posto

10.10.2017.
18:43
VOYO logo

Domaća, slatka i skuplja nego prije 12 mjeseci. Suša, mraz, tuča, poplave i požari sve u jednoj godini što se osjeti i na cijenama. Prema mjesečnim podacima na razini Europske unije - prošle godine u rujnu kilogram mandarina bio je 3 kune i 60 lipa. Ove godine gotovo 6 kuna - što je poskupljenje od 58%.I ne samo mandarine. Skuplje su i jabuke. 

Prema mjesečnim podacima na razini unije - prošle godine u rujnu kilogram jabuka četiri i pol kune, ove godine 10% skuplje. Potrošači sve primjećuju. Iz poljoprivredne komore kažu otkupna cijena jabuka je do kunu i pol, a na policama se prodaje i za 10 kuna. U lancu od proizvođača do potrošača najlošije prolaze prva i zadnja karika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trgovci će očito biti ti koji će iskoristiti ovu situaciju gdje će podići cijene nekih proizvoda 10, 20, 50 pa možda više posto ovdje će loše proći potrošači, a neće dobro proći ni proizvođači", tvrdi Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Iako se urod krumpira poljoprivredniku iz Gunje prepolovio - cijenu je zadržao istu kao i prošle godine - kilogram 5 kuna. On kaže - neki će dizati cijenu da pokriju troškove. "Možda ličko-senjska županija i tako. Koliki bi mogao biti skuplji kurmpir. Možda 10% ne bi trebalo biti više. ima ga, ali je sitniji", kazao je gospodin Pero, prodavač iz Gunje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok su cijene za neko voće i povrće neznatno skočile, nakon Nove godine jabuke, kruške i mandarine mogle bi biti i do 100 posto skuplje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo