A BIT ĆE JOŠ I SKUPLJE / Cijene stanova na Jadranu izazivaju vrtoglavicu: Još šokantnije je da naši susjedi kvadrat plaćaju i do 5000 eura!

Image
Foto: Matko Begovic/PIXSELL

'Porasla je cijena materijala i rada radnika pa je zato povećana i cijena stanova. Zimi i nemamo baš neke potražnje za kupnjom stanova, ali navala počinje u proljeće i ljeto'

29.3.2023.
10:04
Matko Begovic/PIXSELL
VOYO logo

Posljednjih godina cijene nekretnina poprilično 'divljaju', znatno su skočile i do stanova je sve teže doći. Iz agencija ističu kako se tržište pomalo stabilizira, rast cijena usporava, posebno za veće stanove, dok je za manje i dalje najveća potražnja.

No, utjecaj inflacije ponajviše je vidljiv na Jadranskoj obali gdje je, primjerice, u Makarskoj cijena stana na rivi skočila na čak 4500 eura po četvornom metru, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sve teže do stana /

Hoće li nekretnine uskoro pojeftiniti? Stručnjak stao pred kameru i odgovorio na ključna pitanja: 'Ne može nešto trajati vječno'

Image
sve teže do stana /

Hoće li nekretnine uskoro pojeftiniti? Stručnjak stao pred kameru i odgovorio na ključna pitanja: 'Ne može nešto trajati vječno'

Nekretnine u spomenutom gradu najskuplje su na cijeloj Makarskoj rivijeri, ali i znatno šire, unatoč tome što zgrade niču iz dana u dan na svakoj mogućoj slobodnoj lokaciji. Tako kvadrat stana u Velikom Brdu, koje je postalo sinonim za prekomjernu izgradnju, košta 3000 eura, kažu iz agencije za promet nekretninama "Nimfa".

Cijene će biti i veće

"Stanovi na rivi prodaju se za 4400 eura po kvadratu, a kupci su uglavnom o stranci – Mađari, Rusi, Ukrajinci i Slovaci, koji plaćaju odmah. Domaći ljudi stanove kupuju na kredit, a za cijene gotovo da i ne pitaju naši koji žive u inozemstvu – Austriji, Njemačkoj, Americi ili Australiji. Makarani baš i ne kupuju stanove, već više Hercegovci, i to iz Gruda i Širokog Brijega. U Brelima se kupuju urbane vile čija je cijena po kvadratu 4000 eura, dok kvadrat kuće u Tučepima, u prvom redu do mora, košta 5000 eura. Potražnja je velika, a ponuda je postala mala pa će cijene stanova i kuća sigurno biti još veće", kazali su iz agencije "Nimfa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzetnik Josko Šarić Škaro gradi stanove na predjelu Glavica u Makarskoj kojih će na kraju u tri objekta biti čak 120.

"Prije godinu dana kvadrat stana je koštao od 3500 do 4500 eura, a sada u inflaciji košta od 4500 do 5000 eura. Porasla je cijena materijala i rada radnika pa je zato povećana i cijena stanova. Zimi i nemamo baš neke potražnje za kupnjom stanova, ali navala počinje u proljeće i ljeto",​ istaknuo je Josko Šarić Škaro, dodavši da "investitori ne diktiraju cijene stanova, već ih diktira tržište".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo