PREHRAMBENA KOŠARICA / Cijene hrane pale na najnižu razinu u 2,5 godine: Evo koji su proizvodi najviše pojeftinili

Image

Indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u studenom

6.12.2018.
16:38
VOYO logo

Cijene hrane ponovo su pale u studenom, kliznuvši na najnižu razinu u dvije i pol godine, pritisnute izrazito nižim cijenama biljnih ulja, pokazalo je u četvrtak izvješće agencije Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

Indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u studenom za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 160,8 bodova, što je njegova najniža razina od svibnja 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na prošlogodišnji studeni niži je za 8,5 posto.

Najviše su u studenom pale cijene biljnih ulja, za 5,7 posto u odnosu na listopad, spustivši se na najnižu razinu u 12 godina pod pritiskom velikih zaliha palminog ulja i obilne opskrbe sojinim i suncokretovim uljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjetno su pojeftinili i mlijeko i mliječni proizvodi, šesti mjesec zaredom, i to za 3,3 posto na mjesečnoj razini, zbog velikih zaliha maslaca, sira i punomasnog mlijeka u prahu, koji su u većoj mjeri plasirani u izvoz, posebno iz Novog Zelanda.

Pale su i cijene žitarica, za 1,1 posto u odnosu na listopad, odražavajući veliku izvoznu ponudu pšenice i pojačanu konkurenciju u izvozu kukuruza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meso je pak neznatno pojeftinilo, uz blago sniženu vrijednost indeksa u odnosu na revidirani podatak za prethodni mjesec. Pritom su cijene svinjetine, ovčetine i mesa peradi ponovo blago pale dok je govedina neznatno poskupila, bilježe u FAO-u.

Osjetnije je u studenom poskupio samo šećer, za 4,4 posto u odnosu na listopad, zbog očekivanog značajnog smanjenja proizvodnje u Brazilu, koji je ujedno snizio udio šećerne trske namijenjene proizvodnji te prehrambene namirnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snižene procjene proizvodnje žitarica

U odvojenom je izvješću FAO je snizio procjenu svjetske proizvodnje žitarica u ovoj godini na 2,59 milijardi tona, što bi bilo oko 2,4 posto ispod prošlogodišnje rekordne razine.

Nove procjene ne uključuju nedavne značajne izmjene prognoza kineske proizvodnje žitarica, posebno kukuruza, ističu u agenciji UN-a, najavljujući stoga izmjene svojih brojki početkom iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjena ovogodišnje globalne proizvodnje pšenice snižena je na 725,1 milijun tona, održavajući snižene procjene uroda u Turskoj i Ruskoj Federaciji.

Snižena je i procjena proizvodnje žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i stoke, na 1,357 milijardi tona, uz potvrđenu procjenu o proizvodnji kukuruza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U FAO-u u ovoj godini očekuju veće površine zasijane ozimom pšenicom na sjevernoj hemisferi, te kukuruzom na južnoj hemisferi, pri čemu moguće vremenske neprilike povezane s El Ninom prigušuju procjene za Južnoafričku Republiku i susjedne zemlje, dodaju.

Globalna potražnja za žitaricama u sezoni 2018/2019. trebala bi porasti za 1,3 posto, na 2,649 milijardi tona, potaknuta snažnijom potrošnjom za potrebe proizvodnje stočne hrane i u industriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zalihe žitarica trebale bi na kraju sezone iduće godine biti nekih 6,5 posto ispod rekordne razine na početku sezone i iznositi 762 milijuna tona.

Pritom bi se zalihe kukuruza trebale smanjiti za 14 posto a zalihe pšenice za najmanje 12 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zalihe riže trebale bi pak porasti 2,7 posto, na rekordnih 177 milijuna tona.

Obujam međunarodne trgovine žitaricama trebao bi se u tekućoj poljoprivrednoj sezoni smanjiti za 0,9 posto, nešto manje no što su u FAO-u progozirali u studenom, i kliznuti na 416,6 milijuna tona, procjenjuju u FAO-u, prenosi Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo