MILANOVIĆ U BREZOVICI: / "Radić, Tito i Tuđman obilježili su hrvatsku povijest"

Image
Foto: PIXSELL, Nikola Cutuk

U šumi Brezovici kod Siska počelo je obilježavanje Dana antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941.

22.6.2015.
11:31
PIXSELL, Nikola Cutuk
VOYO logo

Premijer Zoran Milanović u šumi Brezovica povodom Dana antifašističke borbe rekao je da hrvatska priča iz Drugog svjetskog rata predstavlja jedinstvenu priču i da toga nigdje u Europi nije bilo.

Hrvati su uvijek bili na pravoj strani

"Bilo je sjajnih stvari na koje možemo biti ponosni. Dobro je moralo pobijediti zlo, a Hrvati su uvijek bili na pravoj strani. To je hrvatska povijest, moramo o njoj otvoreno razgovarati i našu djecu tjerati da misle i da postavljaju pitanja", kazao je premijer, objavljeno je na Vladinom Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri čovjeka obilježila hrvatsku povijest

Milanović je rekao kako su zadnjih stotinu godina Hrvatsku po značaju i utjecaju u političkom životu obilježila tri čovjeka - Stjepan Radić, Josip Broz Tito i Franjo Tuđman, koji je i sam bio partizan i antifašist što, istaknuo je, nikada nije tajio niti se toga stidio.

Živjela moderna Hrvatska, živio hrvatski antifašizam

"Kome krivo, a kome pravo. Ono što je bilo 1945. ne može se uspoređivati s onim što je bilo 1991. ili 2001. godine. Svatko dobronamjeran to zna, svatko dobronamjeran će to reći svojoj djeci, ali temeljna poruka ostaje - Hrvatska danas je moderna, demokratska država u kojoj vlada pravo, u kojoj vladaju prava svih njezinih građana bez obzira na njihovu nacionalnost, bez obzira na njihovo rođenje. Ta Hrvatska teško da bi postojala bez tadašnjeg vodstva partizanskog pokreta, ta država nikako ne bi postojala bez hrvatskih branitelja i bez onih koji su je 1991. godine nesebično odveli u pobjedu. Živjela moderna Hrvatska, živio hrvatski antifašizam. Volimo i gradimo svoju Hrvatsku, ovu našu današnju Hrvatsku", zaključio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moderna Hrvatska ne bi postojala bez onih koji su nesebično vodili u pobjedu

"Moderna Hrvatska u kojoj vlada pravo svih građana, bez obzira na nacionalnost, ne bi postojala bez onih koji su nas nesebično vodili u pobjede", dodao je.

U sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe vijence su u spomen-parku Brezovica položili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, premijer Zoran Milanović, potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, izaslanstva HAZU-a, veleposlanstava u RH, Sisačko-moslovačke županije i Grada Siska, te Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i Antifašističke lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon polaganja vijenaca okupljenima se redom obraćaju predsjednica Grabar Kitarović, premijer Milanović i potpredsjednica Sabora Zgrebec, te predstavnici županije i grada, zemalja Antifašističke koalicije, te Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Hina/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo