ČIJE ĆEMO AVIONE KUPITI? ŠVEĐANI NAM UZ GRIPPENE NUDE I RAKETNI SUSTAV: / 'Moguće je da će Hrvatska pokušati jednu stvar'

Image

Osim Šveđana koji nude borbene lovce Gripene i uz njih raketni sustav Meteor,

28.10.2020.
9:00
VOYO logo

Do kraja godine Međuresorno povjerenstvo Vladi bi trebalo dostaviti mišljenje o četirima pristiglim ponudama za kupnju vojnih zrakoplova. Sve dotad trajat će lobiranje ponuditelja, a jedan od njih, švedski Saab, u utorak je održao prezentaciju svoga lovca Gripen uz koji nudi i raketni sustav Meteor, piše Novi list.

General Csaba Ugrik, zapovjednik zrakoplovne baze Kecskemét mađarskog ratnog zrakoplovstva, putem videoveze objašnjavao je novinarima zašto bi Gripen bio najbolji izbor za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IPAK KUPUJEMO BORBENE ZRAKOPLOVE: /

U cijelu priču iznenada su se uključili i Francuzi; Njihova delegacija bila je u Zagrebu, evo što nude

Image
IPAK KUPUJEMO BORBENE ZRAKOPLOVE: /

U cijelu priču iznenada su se uključili i Francuzi; Njihova delegacija bila je u Zagrebu, evo što nude

Spominju se samo tehnički detalji, ne i cijena

Govorilo se, međutim, tek o tehničkim detaljima, dok o cijeni iz Saaba još ne mogu govoriti. Na isti način prije mjesec dana i Amerikanci su prezentirali svoj F-16 blok 70 predstavljajući ga Hrvatskoj kao najbolji borbeni avion na svijetu. Osim Švedske i SAD-a, ponude je predala još i Francuska, koja nudi polovni model aviona Rafale, te ponovno Izrael s polovnim modelom F-16 blok 30.

Na prošlom, neslavno propalom natječaju, hrvatska Vlada je za 9,5 milijardi kuna odabrala upravo izraelsku ponudu polovnog i preinačenog zrakoplova F-16 Barak. SAD je, pak, zaustavio taj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rujnu ove godine Vlada je ponovo počela prikupljati ponude koje su predale četiri spomenute zemlje. Neslužbeno se govori o iznosu nabave većem od milijardu eura, a zasad se ne zna koliko su "teške" dosad pristigle ponude.

Hrvatska će pokušati smanjiti cijenu?

Izbor će, piše Novi list, ovisiti i o tome je li i koliko simulatora uključeno u ponudu, što je s paketom naoružanja, obukom pilota, ali i otplatnim planom te suradnjom među državama. Moguće je da će hrvatska strana kroz razgovore nastojati smanjiti iznos ponude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na proračunsku rupu koju je napravila epidemija koronavirusa i proljetni lockdown, sada se postavlja pitanje treba li država još jednom odustati od nabave borbenih zrakoplova. Inače, novac za nabavu vojnih zrakoplova nije ni predviđen u ovogodišnjem proračunu. Planiran je u sljedećim proračunima i to ne ukupan iznos odjednom, nego bi se u proračun ugrađivala novčana sredstva za onoliko zrakoplova koliko će ih po godinama stizati u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo