ČIJA ĆE BITI ZADNJA? / Vojna parada u Zagrebu za Oluju bit će u Vukovarskoj ulici

Vlada i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović slažu se s održavanjem vojne parade u Zagrebu. No, oko datuma se navodno još nisu usuglasili.

2.4.2015.
15:26
VOYO logo

Ministar Ranko Ostojić potvrdio je jučer da Vlada 20. godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluja želi uveličati vojnom paradom i to u Zagrebu. S obzirom da su iz Ureda predsjednice zadnjih dana neslužbeno dolazile informacije da se Kolinda Grabar-Kitarović slaže s organiziranjem mimohoda Oružanih snaga u glavnom gradu, oko toga neće biti prijepora.

Sporan datum

Ali, još ne postoji suglasnost o datumu kad bi se održala vojna parada, prva u Hrvatskoj nakon one glasovite jarunske 1995. godine, koju je vodio Franjo Tuđman u bijeloj vrhovničkoj uniformi. Naime, predsjednica Republike, formalna vrhovna zapovjednica, inzistira da vojna parada bude 4. kolovoza, a da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti tradicionalno obilježi u Kninu. No, u Banskim dvorima zasad ne pristaju na takav raspored.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarska ulica bi bila najbolja

"Ne može svečana vojna parada, kakve u Hrvatskoj nije bilo 20 godina, služiti samo kao nekakva predigra događajima Kninu. To mora bi središnja priredba i zato je jedino logično da započne u jutarnjim satima 5. kolovoza. Nekako nam se u tom kontekstu čini da bi najbolji izbor mjesta za paradu bila Vukovarska ulica i zato što je ona dovoljno široka, a i zbog toga njezinog simboličkog naziva", rekao je za Novi list jedan dužnosnik Vlade Zorana Milanovića.

Rezervirani prema Kninu

U Banskim dvorima ne skrivaju da su rezerve prema Kninu motivirane i činjenicom da se tamo zadnjih godina na proslavama Oluje premijeru zviždi i dobacuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti se skupovi pretvaraju u oporbene političke manifestacije i sigurno bi loše bilo da se na taj način obilježi i okrugla obljetnica najveće oslobodilačke operacije Domovinskog rata. Vjerujemo da se svi možemo složiti oko toga", naglašava sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo