PRIJE GODINU DANA POKAZALI VELIKO SRCE / Chef Mate Janković emotivno o stanju na Baniji: 'Počinje sniježiti, a ljudi nemaju vlastiti dom'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Poznati chef Mate Janković kazao je da su tek drugi ili treći dan shvatili koliko velik logistički problem ima država

29.12.2021.
9:56
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Poznati chef Mate Janković bio je jedan od kuhara volontera koji se prije godinu dana, na dan potresa, uputio u Petrinju i pripremao tople obroke za stanovnike potresom razorene Banije. Godinu dana kasnije prisjetio se kako mu danas sve djeluje "dosta daleko" i "potpuno nadrealno".

Kazao je da nije bilo previše razmišljanja. "Bio sam kod kuće kad je lupio potres, izašao sam van bez jakne. Nisam se vratio ni da vidim je li moj stan nastradao. Bio sam na Britancu u nekoj majici, bilo je dosta hladno. Nazvao me kolega Marin Rendić da naš kolega Marin Medak organizira svoj food truck i kreće prema Petrinji. Trebalo je iskoristiti svoje resurse na nešto korisno i plemenito. Otišli smo tamo, skupili smo ono što smo imali po restoranima i došli na lokaciju gdje je bila vojska i gdje su bile postapokaliptične scene", prisjetio se Janković za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nakon nekoliko dana smo shvatili da nitko ne dolazi'

Istaknuo je da su tek drugi ili treći dan shvatili koliko velik logistički problem ima država. "Trebali su postojati punktovi za donošenje donacija. Nikome nije bila namjera tamo motati se duže nego što je potrebno, ali nakon nekoliko dana smo shvatili da tu ne postoji ništa i da nitko ne dolazi", kazao je, dodajući da su na Baniji kuhali kuhari iz cijele Hrvatske, kao i ljudi koji imaju fine dining restorane.

"Bili smo negdje do kraja trećeg mjeseca dok nismo podijelili apsolutno svu hranu. Jedna vrlo razočaravajuća situacija, pogotovo kad vidimo da se ništa nije dogodilo s obnovom. Dolazili su se naslikavati kojekakvi tipovi koji nisu ništa pridonijeli. Najviše vas pogodi kad vidite da počne sniježiti, a ljudi nemaju vlastiti dom", kazao je Janković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POZNATI CHEF OBJASNIO ZAŠTO JE OGORČEN: /

'Počeli smo kuhati tri sata nakon potresa, a bili smo prepušteni žicanju svojih dobavljača'

Image
POZNATI CHEF OBJASNIO ZAŠTO JE OGORČEN: /

'Počeli smo kuhati tri sata nakon potresa, a bili smo prepušteni žicanju svojih dobavljača'

Potom se prisjetio kako je izgledalo kuhanje na samom početku. "Imate situaciju da morate isporučiti ljudima hranu i da nitko ne dolazi. Tu je bio jedan food truck koji smo koristili na lokaciji i koji je mogao izbaciti jednu određenu količinu hrane. Nakon nekog vremena povezali smo se s restoranom Sisak i našli kuhinju. Mi smo se organizirali i kuhali u normalnim uvjetima, ali inicijalno je to bilo u nekim jadnim šatorima s nekakvim loncima posuđenim iz restorana što nije funkcioniralo", kazao je Janković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo