Mladi chef Hrvoje Kroflin vođenje kuhinje vrhunskog restorana preuzeo je kada mu je bilo tek 19 godina. Od tada brusi svoj kulinarski talent i primjer je da se rad i trud isplate jer sada je među 100 najboljih na svijetu.
"Nisam to očekivao iskreno ni u najluđim snovima, to mi je sigurno bila jedna nedjelja koju ću pamtiti do kraja života. To je fenomenalna stvar ali treba ostati skroman, treba ostati na zemlji, ponizan, raditi", kazuje Kroflin.
A upravo skromnim i predanim radu opisali su ga stručnjaci The Best Chefa na stranici na kojoj su istaknute nominacije. Tamo Hrvojevo ime stoji u konkurenciji s brojnim europskim kolegama, ali i chefovima iz daleke Kine, Argentine i Južne Koreje. I baš zato - cijeli je njegov tim ponosan.
"Kad čujete takvu vijest stvarno neka vatra počne goniti ispod naših nogu ali u pozitivnom smislu", kazao je Ivan Tartaro, junior sous chef.
Hrvoje je nominiran za nagradu za koju nisu ni neki chefovi restorana s tri Michelinove zvjezdice, objašnjava gastro konzultant koji godinama prati kulinarsku scenu u svijetu.
"Ova nominacija ne samo da je super važna za njega kao individuu kao kuhara nego i za cijelu hrvatsku gastro scenu jer vjerujem da će nas to staviti na jednu novu sferu s obzirom na to da je ta nagrada jedna od dvije, tri najvrjednije koje u ovom svijetu postoje", govori Hrvoje Petrić, gastro konzultant.
Hrvoje nerijetko pronalazi inspiraciju u pomalo zaboravljenim jelima tradicionalne hrvatske kuhinje i čini je modernom.
Njegov je moto: "Razmišljaj globalno, djeluj lokalno".
"Znači namirnice uvijek gledamo da su iz naše regije ili cijele Hrvatske", dodaje.
Nagradu ne očekuje, kaže, jer i sama nominacija veliko je postignuće. No, nema sumnje da će se na njegovu tanjuru, uz okuse, u budućnosti naći još brojna priznanja.