opasna navika / Četvrti po redu ubojica na cestama: Čak 91 posto vozača u Hrvatskoj koristi mobitel tijekom vožnje

Uz brzinu, alkohol i nevezivanje sigurnosnog pojasa mobitel je četvrti ubojica na cesti

22.10.2018.
16:30
VOYO logo

Jučer se održavao Nacionalni dan bez mobitela u prometu. Od pisanja poruka, pregledavanja društvenih mreža i telefoniranja ne odustajemo ni dok vozimo automobil, bicikl, pa ni kao pješaci. 80 posto građana zna da je takvo ponašanje u prometu opasno, a 40 posto njih ne bi prestalo koristiti mobitel tijekom vožnje, bez obzira na kazne.

Umjesto da prate situaciju na cesti, oči vozača vrlo često usmjerene su na ekran mobitela. "Dok vozim - iskreno, koristim ga i za glazbu i pozive", priznaje Zagrepčanin David.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koristim Bluetooth kad se javljam, a nekad i tipkam, to je nažalost tako",  kaže njegov sugrađanin Dražen. Te opasne navike drže se svi sudionici prometa.

91 posto vozača u Hrvatskoj koristi mobitel u vožnji. Najviše za razgovor, navigaciju i slanje poruka. S mobitelom pedalira 33 posto biciklista, a dok prelaze cestu 50 posto pješaka koristi mobitel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz brzinu, alkohol i nevezivanje sigurnosnog pojasa mobitel je četvrti ubojica na cesti.

"Znamo reći da je korištenje mobitela takva distrakcija kao da imaju 1 promil alkohola u krvi, a najviše se koristi za telefoniranje i za pisanje poruka i praćenje društvenih mreža", priča Renata Ivanović, voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najopasnije je pisanje poruka.

Ako tipkate u vožnji vjerojatnost prometne nesreće povećava se 23 puta. Odgovaranje na poruku odvraća pažnju na 5 sekundi, a pri laganoj vožnji za to vrijeme prijeđe se i do 70 metara. Sposobnost reakcije vozača je tri puta sporija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazna za korištenje mobitela u vožnji je 500 kuna.

"Trebamo se osvrnuti na prometne nesreće gdje je mobitel teško izolirati kao uzročnik, ali zbog mobitela vozači ne drže dovoljan razmak i nalijeću na druga vozila, ali i na pješake i bicikliste", tumači Goran Medić, pomoćnik načelnika II. postaje prometne policije PU zagrebačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo prošle godine policija je s mobitelom za volanom uhvatila više od 31 tisuću vozača. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo