NJEGOVA DIONICA JE ZAVRŠILA / Četiri neugodne Marićeve afere: Zatajeni sastanci, kredit, jahta i posljednja koja još uvijek nije do kraja razjašnjena

Image
Foto: Pixsell/Net.hr ilustracija

Zdravko Marić odlazi iz Vlade, a mnogi smatraju kako je financije uspješno držao pod kontrolom. No, imao je i nekoliko afera

6.7.2022.
7:10
Pixsell/Net.hr ilustracija
VOYO logo

Vlada je u utorak navečer potvrdila da potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić odlazi iz Vlade i da će premijer Andrej Plenković za novoga ministra predložiti Marka Primorca.

"Točno je da Zdravko Marić na vlastitu inicijativu odlazi s mjesta potpredsjednika Vlade i ministra financija. Predsjednik Vlade izvijestit će o odlasku Marića članove Vlade sutra na užem kabinetu i članove parlamentarne većine", izvijestio je glasnogovornik Vlade Marko Milić. "Zahvalni smo mu na doprinosu koji je dao u Vladi u proteklih šest godina", kaže se u Milićevoj poruci medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreditni rejting nam je rastao, mnogi su hvalili Marića

Za vrijeme Marićeva mandata kreditni rejting Hrvatske je rastao, a stručnjaci su često, neovisno o stranačkim bojama, hvalili njegovu stručnost i financije koje je držao pod kontrolom. Istina je kako odlazi u vrijeme nabujale inflacije, no takva je situacija u čitavoj Europi.

Neslužbeno se može čuti kako Marićev odlazak nema veze s aferama, kako minulima, tako i aktualnom aferom "Produženi vikend" koju je otkrio Net.hr. No, činjenica jest da je taj slučaj preuzelo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa i kako Marić odlazi usred ovog slučaja. U nastavku vas podsjećamo na sve Marićeve afere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTRES U VLADI /

Ministar Marić podnosi ostavku! Odlazi Plenkovićev 'zlatni dečko' koji je držao ekstremno važan resor

Image
POTRES U VLADI /

Ministar Marić podnosi ostavku! Odlazi Plenkovićev 'zlatni dečko' koji je držao ekstremno važan resor

Afera Produženi vikend

Marić se trenutno nalazi usred afere "Produženi vikend" koju je još u ožujku otkrio Net.hr. Ministar je boravio u hotelu Bellevue na Malom Lošinju u luksuznom apartmanu u lipnju 2019. godine, a radi se o hotelu u vlasništvu tvrtke Jadranka koja je povezana s ruskim vlasnicima, a o sankcijama tvrtkama bliskim Putinovu režimu odlučuje, uz ostale, upravo ministar Marić. Također, Jadranka je dobivala i povlaštene kredite državnog HBOR-a gdje je ministar Marić šef Nadzornog odbora. Ministar je kazao kako su se krediti Jadranki događali prije njegova mandata, a za vrijeme dok je on tu događale su se samo dvije odluke o zamjeni kolaterala na postojeće plasmane.

Na naša pitanja koliko je platio ljetovanje ministar dugo nije želio odgovoriti, a sredinom lipnja portal Oštro objavio je Marićeve račune i tada postaje jasno da je Marić dobio popust. I to kakav - ljetovanje je platio 291 euro za noć u luksuznom apartmanu koji inače košta više od tisuću eura. Marić je tako umjesto 35 tisuća kuna koliko koštaju četiri dana u luksuznom apartmanu, ljetovanje platio 25 tisuća kuna manje. Slučaj istražuje i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje će utvrditi radi li se tu o nedopuštenom daru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić se tada pravdao kako mu je hotel samoinicijativno ponudio bolju sobu. "Ja na tu odluku nisam utjecao niti sam to tražio. Privatno, i puno prije nego sam bio ministar nije mi se jedanput dogodilo, ne samo u Hrvatskoj, nego i vani, da dobijete nekakvu višu kategoriju. Govorim fakte i činjenice", rekao je Marić tada.

Afera Borg

Zdravko Marić iz afere Borg izašao je gotovo pa neokrznut. No, tada je obmanuo Povjerenstvo kada im je kazao da se s Ivicom Todorićem sastao samo dva puta, 26. veljače i 3. ožujka 2017. godine. Druge sastanke nije spominjao, a kada su otkriveni Marić se pravdao da se radilo o sastancima drugačijeg karaktera. Da se Marić s Todorićem sastajao više puta postalo je jasno nakon iskaza Martine Dalić USKOK-u koja je kazala da je Marić bio na više sastanaka, među kojima i onom 19. veljače kada je premijer Plenković naložio Dalić i Mariću da odu na sastanak s Todorićem. Na tom sastanku Todorić je tražio pomoć HBOR-a. No, Sud je tada odlučio da Povjerenstvo nije nadležno za ovaj slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jahti s poznatim poduzetnikom

U kolovozu 2021. Marić se našao pod lupom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nakon što je otkriveno da je proveo četiri do pet dana na 800 tisuća eura vrijednoj jahti poduzetnika Blaža Pavičića. Marić je prvo odbio dati ime vlasnika jahte, da bi zatim, nakon što je otkrio ime, rekao kako taj poduzetnik nema veze s njegovim resorom u smislu poreznog duga ili kredita HBOR-a te da su koncesije, koje posjeduju Pavičićeve tvrtke, ionako unutar resora Ministarstva prometa.

Državni kredit Marićevu prijatelju

Image

Marić i Jolly na utakmici

Ministar Marić bio je u sukobu interesa kada je ostao u Nadzornom odboru HBOR-a koji je dodjeljivao tvrtki Jolly kredit za gradnju hotela, odlučilo je Povjerenstvo 2020. Marić se tada morao izuzeti jer su Josip Stojanović Jolly i on prijatelji te je povrijedio načela djelovanja, odnosno prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Marić se tada pravdao kako je zahtjev za taj kredit podnesen prije nego što je postao ministar financija. Tada je utvrđeno i kako je Marić put na Svjetskom prvenstvo u Rusiji gdje je snimljen s Jollyjem platio sam, te se ne radi o nedopuštenom daru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo