'Četiri Glavaševca izlaze van, biste li vi tražili odštetu?'

Obitelji osječkih Srba koje je likvidirala Glavaševa skupina boje se zatražiti odštetu na koju imaju pravo od trenutka pravomoćne presude. 'Četvero njih već ovog ljeta izlaze na slobodu.

2.8.2010.
13:47
VOYO logo

Preživjeli članovi obitelji Branka Lovrića, Bogdana Počuče, Alije Šabanovića, dr. Milovana Kutlića, Svetoslava Mihalovića i Čedomira Vučkovića, nakon pravomoćne presude Branimiru Glavašu i ostalima, stekli su pravo da od hrvatske države zatraže naknadu nematerijalne štete za boli koje su pretrpjeli zbog likvidacije člana obitelji u osječkim ratnim zločinima. Isto pravo ima i Radoslav Ratković jedina žrtva likvidacija na Dravi koja je uspjela preživjeti pokušaj egzekucije. Likvidirana je, podsjetimo, i jedna ženska osoba kojoj identitet nije utvrđen.

No, obitelji ubijenih se boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201007300761006"Nakon prvostupanjske presude moja obitelj i ja svakodnevno smo morali trpjeti dobacivanja na ulici, trgovini, u čekaonici kod liječnika da smo krivi što su branitelji Osijeka završili u zatvoru", kazao je Jutarnjem listu jedan od članova obitelji ubijenih.

"Molim Vas da me razumijete, četvero njih već ovog ljeta izlaze na slobodu. Biste li vi na mom mjestu govorili o naknadi štete?", pita udovica jednog od ubijenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je dosad isplaćen i kako?

arti-201008020175006Iako se odšteta uplaćuje iz državnog proračuna prema tzv. "cjeniku smrti" koji je odredio Vrhovni sud , odvjetnik Slobodan Budak koji je zastupao niz obitelji žrtava ratnih zločina u postupcima naknade štete smatra kako bi zločinci iz svojih džepova trebali obeštetiti žrtve, a ne porezni obveznici.

Do sada su obeštećene žrtve nekoliko pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca hrvatskog nacionalnog predznaka. Nakon presude Tihomiru Oreškoviću, Mirku Norcu i Stjepanu Grandiću za gospićke ratne zločine, dvadesetak gospićkih obitelji hrvatska je država isplatila ukupno oko osam milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obiteljima Gojka Bulovića i Nenada Kneževića, dvojice civila ubijenih u vojnom zatvoru Lora, iz proračuna je isplaćeno oko 1,8 milijuna kuna.

Maksimalne naknade koje uža obitelj može dobiti zbog ubojstva bliskog člana propisao je Vrhovni sud 2002. Prema tom "cjeniku smrti", piše list, supruga ubijenog može dobiti najviše 220.000 kuna na ime naknade za pretrpljenu bol. To je i maksimalni iznos kojeg je država dužna isplatiti i djetetu čijeg su oca ili majku ubili pripadnici hrvatske vojske ili policije. Brat i sestra ubijenog mogu dobiti najviše 75.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimke Zec i Levar - presuda nema, ali država se nagodila

Iako članovi obitelji žrtava ratnih zločina imaju pravo tražiti naknadu samo ako postoji pravomoćna presuda kojom je dokazano da su ih ubili pripadnici hrvatske vojske ili policije u svibnju 2005. godine je Gordani i Dušanu Zecu, preživjeloj djeci obitelji Zec, hrvatska vlada isplatila 1,5 milijuna kuna. Pravomoćna presuda ubojicama njihovih roditelja i sestre Aleksandre nikada nije donesena.

Zanimljivo je i kako je Vlada isplatila odštetu supruzi i sinu ubijenog haaškog svjedoka Milana Levara, koji je u Gospiću ubijen podmetnutom eksplozivnom napravom. Nagodili su se na 550 tisuća kuna iako ubojice nikada nisu nađene!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201008020175006 arti-201007300761006 arti-201008010287006 arti-201007300524006 arti-201007300720006

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo