Budućnost poslovanja / Četiri dana rada, tri dana odmora: Prednosti i nedostaci novog radnog tjedna koji uvodi sve više tvrtki

Plaću dobivaju kao da su na radnom mjestu proveli pet dana. Četverodnevni radni tjedan je odlična opcija, a u Hrvatskoj je još rijetkost

10.10.2019.
12:45
VOYO logo

"Kada bi državni službenici radili svih osam sati dnevno ja bih prvi potpisao da rade ne četiri nego samo tri dana tjedno". Rekao mi je to jedan poslodavac dok smo pripremali temu o četverodnevnom radnom tjednu.

Kod gospođe Renate Šeperić Petak petkom se ne radi. Za njezinih sedmero zaposlenika u konzultantskoj tvrtki koja radi na EU fondovima četvrtak je novi petak - već godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja kao odgovorna osoba mislim da nisam pogriješila. Mislim da je to dobar balans između radnog vremena i slobodnog vremena. Sad smo nedavno imali razgovor, pitala sma ih hoćemo se vratiti na staro, rekli su ne", govori za RTL Direkt vlasnica konzultantske tvrtke Renata Šeperić Petak.

Četiri dana po deset sati

Rade četiri dana u tjednu po deset sati. Drago putuje na posao iz Svetog Ivana Zeline. Do Zagreba mu javnim prijevozom treba sat i pol vremena. Petkom je te muke pošteđen jer ostaje doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stignem si obaviti sve svoje obaveze koje ne stignem jer su sve institucije zatvorene kada dođem s posla. Većina banka je zatvoreno, policija, uredi ne rade, tako da mi dobro dođe", kaže.

Odlična opcija

Plaću dobivaju kao da su na radnom mjestu proveli pet dana. Četverodnevni radni tjedan je odlična opcija, a u Hrvatskoj je još rijetkost, kaže stručnjakinja za ljudske resurse koja je radila sa stotinu tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Psihološki učinak ljudi koji tako rade, to je stvarno dokazano oni su, kako bismo rekli ako radite četiri dana, a odmorate se tri to na njih djeluje pozitivno naravno. To se dokazalo u europskim zemljama koje imaju taj model kao super super model zapošljavanja", kaže nam konzultantica za ljudske resurse Mirta Škaljac

Prva je s četiri radna dana tjedno počela jedna tvrtka na Novom Zelandu, i brzo otkrila da su radnici učinkovitiji. Još prije pedest godina magazin Time je pisao da će se s pojavom računala drastično smanjiti radni tjedan - na 20 sati tjedno - ali to se još nije dogodilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponekad se osjeti umor, ali tu je taj jedan dan viška i to sve nadoknadi", priznaje Drago.

"Tamo gdje postoji fleksibilno radno vrijeme učinak je u svakom slučaju puno, puno bolji", napominje Škaljac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli tjedan je i Emil Tedeschi čija kompanija ima više od pet i pol tisuća zaposlenih rekao da razmatraju opciju četverodenevnog radnog tjedna. No to, kažu nam u Atlanticu, nije ni blizu realizacije. Fleksibilo radno vrijeme u Hrvatskoj nudi i jedna banka u kojoj djelatnici mogu tijekom tjedna raditi dulje pa u petak skraćeno, a toj relativnoj novoj pojavi okreće se i sve više teleoperatora.

"Neke tvrtke specifične koje imaju dovoljnu produktivnost i dovoljno su efikasne mogu to suzbiti da isti efekti budu napravljeni u četiri dana. No većina nas u hrvatskoj zbog nedovoljne efikasnosti i birokracije smo prislijeni raditi i duže od četiri dana", kaže poduzetnik Saša Cvjetković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad od osam do četiri nije budućnost

Ali vremena su se promijenila. Rad od 8 do 4 ili od 9 do 5, pet dana u tjednu, nije budućnost, kaže stručnjakinja za ljudske resurse.

"Da bi mi zadržali dobre, kvalitetne ljude i radišne morat ćemo primjenjivati reorganizaciju radnog vremena, skraćeno radno vrijeme i fleksibilno", dodaje Škaljac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo