CERAR MILANOVIĆU: / Ne možete izaći iz arbitraže, riješimo problem tolerantno

Image
Foto: AFP
27.7.2015.
20:40
AFP
VOYO logo

U pismu Zoranu Milanoviću, Miro Cerar je prenio stajalište svoje vlade da Hrvatska ne može izaći iz arbitražnog sporazuma i da će arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude. Unatoč Milanovićem izjavama da je Hrvatska odlučila izaći iz arbitraže, pitanje je misli li ozbiljno jer hrvatski sudac u arbitraži Budimir Vukas nije podnio ostavku te i dalje sudjeluje u arbitražnom procesu, navodi Slovenska televizija.

Image
HRVATSKA IZLAZI IZ ARBITRAŽE! Milanović: /

Ovo je neizdrživo, moramo van

Image
HRVATSKA IZLAZI IZ ARBITRAŽE! Milanović: /

Ovo je neizdrživo, moramo van

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu je potvrdilo da je od tajništva Stalnog arbitražnog tribunala dobilo upit u kojemu se traže dodatna objašnjenja u vezi navoda koje je tom sudu poslala hrvatska vlada i da se o tome očitovalo. Slovenska agentica pri tribunalu Mirjam Škrk rekla je da se ne slaže s navodima hrvatske vlade nego da Slovenija zahtijeva nastavak procesa arbitraže i donošenje konačne odluke o granici na osnovu argumenata koje su sudu dvije stranke u postupku već iznijele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cerar neće tražiti ostavku od Erjavca

Slovenski premijer Miro Cerar popodne je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem kako bi razjasnili njegovu poziciju nakon što je dio oporbe zatražio da Erjavec preuzme svoj dio odgovornosti zbog Pirangatea i ponudi ostavku. Erjavec je nakon sastanka kazao da je premijer bio zadovoljan njegovim odgovorima i da neće tražiti njegovu ostavku, ali da je moguće da oporba o cijelom slučaju podnese protiv njega interpelaciju u parlamentu.

Erjavec je još u nedjelju izjavio da su "opcije otvorene" zbog prozivki najveće oporbene stranke na njegov račun i da nije isključeno da će odstupiti ako to od njega zatraži premijer. No tada je rekao da odgovornijom od sebe za cijeli skandal drži slovensku obavještajnu službu i da se prisluškivanje nije dogodilo u prostorijama ministarstva nego "na žicama", odnosno u privatnim prostorijama bivšeg arbitra na Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i bivše agentice Simone Drenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija nije nadležna za sporazum Slovenije i RH

Sporazum između Slovenije i Hrvatske je izvan nadležnosti Europske unije i Europska komisija (EK) nije strana u arbitražnom procesu, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica EK o skandalu s arbitražnim postupkom o granici između dviju zemalja.

Na konferenciji za novinare u Bruxellesu MinaAndreeva podsjetila je da je EK pomogla u procesu uspostave arbitražnog postupka isključivo kao savjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporazum između Slovenije i Hrvatske je izvan nadležnosti Europske unije i stoga Europska komisija nije strana u arbitražnom procesu niti je izravno ili neizravno uključena u te postupke", rekla je Andreeva.

Potvrdila je da je EK upoznata s aferom no da nema u tome "formalnu ulogu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EK potpuno podržava rad Arbitražnog suda i uvjerena je da će propisi "koje su dvije strane prihvatile za njegovo djelovanje biti poštovano", rekla je glasnogovornica.

Dodala je da će EK sada čekati odluku Arbitražnog suda prije donošenja zaključaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o skandalu oko arbitraže pročitajte OVDJE

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo