novak reagirao: /

'Centar za slijepe i slabovidne tempiran je pred raspuštanje Sabora kad nitko ne može reagirati'

Image

Novak je rekao da je odluka o preseljenju Centra donesena pred početak školske godine, 'namjerno tempirana' pred raspuštanje Sabora i izbore, kada, tvrdi 'praktično nitko neće moći reagirati', netko će doći do atraktivnog prostora u Nazorovoj, a najranjiviji će ostati nezaštićeni

22.9.2015.
10:23
VOYO logo

Zastupnik Mladen Novak (OraH) izjavio je u utorak u Hrvatskom saboru kako bi atraktivnost lokacije u zagrebačkoj Nazorovoj ulici mogla biti razlogom preseljenja Centra za slijepe i slabovidne osobe Vinko Bek iz Nazorove u Kušlanovu ulicu.

"Bit svega je što je ta lokacija zapela nekom za oko i odlučio je doći do nje", ustvrdio je Novak nakon saborske stanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
iz gorega u loše /

Nedopustiv nemar: slijepu i invalidnu djecu iz raspadajuće zgrade preselili u skučene prostore druge zgrade!

Image
iz gorega u loše /

Nedopustiv nemar: slijepu i invalidnu djecu iz raspadajuće zgrade preselili u skučene prostore druge zgrade!

Podsjetio je da je odluka o preseljenju Centra donesena pred početak školske godine, "namjerno tempirana" pred raspuštanje Sabora i izbore, kada, tvrdi "praktično nitko neće moći reagirati", netko će doći do atraktivnog prostora u Nazorovoj, a najranjiviji će ostati nezaštićeni".

Ravnateljica Centra donijela je odluku o preseljenju 31. kolovoza, nekoliko dana prije početka škole, rekao je Novak, navodeći da u Beku nisu smještene samo slijepe i slabovidne, nego i osobe s autizmom i intelektualnim teškoćama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka promjena ambijenta, objekta, atmosfere stvara velike probleme, unosi nemir i dodatno otežava njihov i život ljudi koji im pomažu, upozorava Novak.

Propituje izjavu ministrice socijalne politike (Milanke Opačić) da za obnovu Centra treba 20 milijuna kuna, a da zgrada vrijedi 14 milijuna. Temeljem čega se to zna, pita zastupnik i odgovor nalazi u izjavi ravnateljice Centra da se radi o atraktivnoj lokaciji.

Bit svega je što je ta lokacija zapela nekom za oko i odlučio je doći do nje, tvrdi. Naveo je i da su geotehnička ispitivanja trajala dvije godine, nalaz dostavljen prije šest mjeseci, a o odluka o iseljenje tri dana prije školske godine.

Postoji dokumentaciji koju je u veljači 2013, ravnateljica Centra slala Ministarstvu, ali je izgubljena, kaže zastupnik i dvoji oko tvrdnje da je "navodno klizište" razlog što se ne ulaže u rekonstrukciju zgrade, iako je klizište lani sanirao Grad Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skrenuo je pozornost i na izvješće Državne revizije za 2013. i 2014. po kojemu Ministarstvo socijalne politike ima neutrošenih 70 milijuna kuna.

Dakle, problem se mogao riješiti da se htjelo, tvrdi Novak, pozivajući se i na mišljenje pravobraniteljice da alternativni prostor za Centra ne odgovara potrebama i hitno se mora naći drugo rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo