Čeka nas dodatno stezanje remena

Ministar Šuker kreće u novo rezanje jer u državnoj kasici prasici više nema novca za sve rashode zacrtane prijedlozima proračuna za 2009. i 2010. Prihodi proračuna drastično su podbacili!

13.12.2009.
13:54
VOYO logo

Na zahtjeve sindikata Brodosplita da se toj tvrtki odobri dodatno jamstvo od 65 milijuna eura, iz Šukerovog ministarstva u petak je stigao negativan odgovor, jer je državna blagajna prazna.

Ne samo da nema novca za škverove, već je upitna isplata božićnice i regresa korisnicima državnog proračuna u idućoj godini, a ministar Ivan Šuker je poručio da mogu zaboraviti na petogodišnji sporazum o povećanju plaća nakon što gospodarstvo počne rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, premijerka Jadranka Kosor i Ivan Šuker, ministar financija, u srpnju ove godine vrlo su ofenzivno krenuli prema sindikatima državnih i javnih službi, udrugama umirovljenika i branitelja, ali ih nisu uspjeli slomiti (iako su branitelji već bili pristali na 10-postotno smanjenje mirovina) jer su im zaprijetili tužbama.

Tada su se Šuker i Kosor prepali sudskih tužbi i socijalnih nemira i umjesto smanjivanja plaća te običnih i povlaštenih mirovina, uveden je krizni porez i povećan PDV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada ministar financija kreće u "zimsku ofenzivu", a razlog tomu je zbilja provizoran – u državnoj kasici prasici više nema novca za sve rashode zacrtane prijedlozima proračuna za 2009. i 2010, piše Slobodna Dalmacija.

Prihodi precjenjeni

Što se tiče proračuna za 2009., vrlo je vjerojatno da su prihodi proračuna drastično podbacili i u odnosu na projekcije trećeg rebalansa proračuna, jer je trgovina na malo u listopadu pala za 15,4 posto. To će jako utjecati na prihode od PDV-a, a kako se jako nastavio i pad nezaposlenosti, pad potrošnje, na godišnjoj razini, bit će jako izražen i u studenome i u "božićnom" prosincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je rupa u proračunu sve veća, Vlada još uvijek od MOL-a nije uspjela naplatiti oko 1,7 milijardi kuna koje Ina duguje državnom proračunu.

Sasvim je jasno da su Šuker i Vlada precijenili prihode, a podcijenili rashode državnog proračuna u 2010., jer je sada očito da će zbog povećanja nezaposlenosti, pada plaća, uvođenja kriznog poreza i povećanja PDV-a, potrošnja u idućoj godini također biti zauzdana. Treba računati i na manje prihode od mirovinskog i zdravstvenog doprinosa, kao i od poreza na dobit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na rashodnoj strani treba očekivati da na naplatu stiže nekoliko milijardi kuna od jamstava za brodogradnju, što nije predviđeno proračunom. Jedno je sigurno - novca u državnoj blagajni nema.

Prethodni članci:

arti-200912020222006 arti-200912010641006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo