ČEHOK STOJI IZA STRANICE KOJA VRIJEĐA NJEGOVE KRITIČARE: / Javno ih proziva i govori da su 'narkomani' i 'luzeri'

Image

Riječ je o stranici koja se uglavnom bavi obračunima sa Čehokovim protivnicima pa ih na osobnoj razini vrijeđa doslovno na pasja kola

11.6.2020.
17:35
VOYO logo

Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, prema saznanjima Jutarnjeg lista je jedan od administratora Facebook stranice "Varaždin za Čehoka" preko koje s kritičarima svoje vlasti komunicira na vrlo jedinstven način. Riječ je o stranici koja se uglavnom bavi obračunima sa Čehokovim protivnicima pa ih na osobnoj razini vrijeđa doslovno na pasja kola.

Premda je Čehok to do sada odlučno demantirao, Jutarnji list je došao u posjed snimke zaslona ekrana koja pokazuje varaždinskog gradonačelnika kao osobu koja može uređivati tu Facebook stranicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VARAŽDINCI IMAJU PROBLEMA S KRAĐOM BICIKALA, A GRADONAČELNIK IM PORUČIO: /

'Sami ste si krivi''

Image
VARAŽDINCI IMAJU PROBLEMA S KRAĐOM BICIKALA, A GRADONAČELNIK IM PORUČIO: /

'Sami ste si krivi''

Čehok oponentima piše da su 'narkomani' i 'luzeri'

Stranica na Facebooku osnovana je incijalno u svrhu predizborne kampanje za lokalne izbore 2017., a nakon dolaska Čehoka u gradonačelničku fotelju, stranica se pretvorila u platformu zagovaratelja njegovih ideja i obračun sa svima koji te ideje preispituju. U komentarima je puno vrijeđanja na osobnoj razini, a Čehok čini se svoje kritičare naziva "narkomanima" i "luzerima".

Image

"Varaždinci za Čehoka" posebno se aktivirala u napadima na Matiju Mikca, sveučilišnog profesora, a ti napadi su kasnije doveli do sudske tužbe protiv znanstvenika. O čemu se radilo? Mikac je matematičkim izračunima pokazao da su računi gradske komunalne tvrtke Čistoća preveliki. Facebook grupa je tada na svaki način pokušala diskreditirati profesora Mikca koji je svoje izračune objavljivao u Facebook grupi naziva "Varaždinsko smeće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čistoća je tužila Mikca zbog "narušenog ugleda i časti" te je tražila isplatu štete u iznosu od 30.000 kuna. Premda je profesor Matija Mikac nepravomoćno oslobođen, žalba je uložena.

Facebook stranica pozvala na linč profesora Mikca

Za vrijeme trajanja spora, Facebook stranica "Varaždinci za Čehoka" je na svom profilu znanstvenika podvrgnula linču. U objavama na stranici pisalo je: "Matija Mikac, samo kopaj. Kopanje ti bolje ide od razmišljanja" kao i: "Matija Mikac, kad je čovjek pun sadržaja, kao ti sam sebe, to se zove intelektualna opstipacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Mikac je zbog uvreda na Facebook stranici prozivao Čehoka, dok je on negirao svaku povezanost s njom. Na jednom sastanku u Gradskoj vijećnici Mikac je zatražio od svih prisutnih da potpišu izjavu kojoj potvrđuju da nemaju nikakve veze s lažnim Facebook profilima koji se koriste za napade. Svoj potpis dali su svi osim gradonačelnika Ivana Čehoka.

Snimka zaslona mobitela prokazala Čehoka

U Čehoka se, osim spomenute Facebook grupe, veže i nekoliko lažnih profila na Facebooku. Iz Facebook grupe "Varadžinsko smeće", sigurni su da Čehok stoji iza profila Matija Matijević i Goran Milković. No, za svoje tvrdnje nemaju dokaze. Ipak, dokaz postoji da je Čehok administrator grupe "Varaždinci uz Čehoka" jer je snimku zaslona pribavila udruga "Varaždin bez smeća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

09.04.2019., Zagreb - Konferencija Smart Cities odrzava se u kongresnoj dvorani Zagrebackog velesajma. Okrugli stol: Inovacijama do odrzivih gradova. Ivan Cehok. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Valja podsjetiti da je Čehok prije 10 godina "vladao" Varaždinom te da je u dok je sjedio u gradonačelničkoj fotelji, od 2001. do 2011., optužen za malverzacije na račun Grada. Čehoka se tereti da je Varaždin oštetio za višemilijunske iznose. Ostavku na mjesto gradonačelnika dao je nakon četiri mjeseca u Remetincu, a nakon izlaska iz pritvora, 2017. godine, ponovno se vraća u politiku. U drugoj godini mandata Čehok je nepravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora, a budući da je na to uložio žalbu, postupak je još uvijek u tijeku.

Čehok se sada govori da nikada nije demantirao povezanost s grupom

"Možete mi samo još reći gdje sam ja tvrdio da nikada nisam imao veze s tom stranicom?", pitao je Čehok Jutarnji list nakon što su mu novinari poslali sliku zaslona gdje se vidi da je on administrator. Tada su mu poslali poveznicu na članak iz veljače 2018. kada ga je SDP-ov vijećnik u Gradskoj vijećnici pitao hoće li se napokon ograditi od te Facebook grupe na što je Čehok odgovorio: "Za ovu stranicu ne odgovaram. Ja znam da vaši u stranci imaju partijski zadatak pisati po Facebooku, no ja se time ne bavim."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siniša Radiković, direktor firme Pre-Kom iz Preloga, bio je na "tapeti" Facebook stranice iza koje stoji Čehok. Na stranici su se o njegovoj tvrtki pisali brojne laži pa je on javno zatražio ime administratora kako bi ga, ako se ne ispriča, tužio za klevetu. Naime, riječ je o tvrtki koja je najučinkovitija po odvajanju otpada u Lijepoj našoj. Grupa se ispričala, ali nije objavila ime administratora.

Čehok 2017.: 'Tu stranicu je pokrenula grupa građana'

Tijekom predizborne kampanje 2017., Čehok je za jedan lokalni portal izjavio da "on iskreno ne zna tko stoji iza ove stranice". Na konkretno pitanje Jutarnjeg lista varaždinski gradonačelnik danas odgovara da je stranicu pokrenula grupa građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stranicu 'Varaždinci za Čehoka' pokrenula je grupa građana davno prije lokalnih izbora 2017. godine. Meni su omogućili uređivanje u predizbornoj kampanji kada je trebalo predstaviti program za izbore, što je sasvim razumljivo i što se vidi po objavama u proljeće 2017. godine. Ja poslije toga više nisam uređivao stranice niti na njima objavljivao, osim pod svojim imenom", kaže Ivan Čehok.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo