PRIRODNI NEPRIJATELJI / Čakovčani su smislili način kako iz parka maknuti vrane. Ubrzo su se 'uselile' vjeverice

Image
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Ptice grabljivice se kontrolirano 'pokazuju' u parku, kako bi se kod vrana pobudio prirodni nagon da se radi o njihovim neprijateljima

25.2.2019.
14:02
Sandra Šimunović/PIXSELL
VOYO logo

Prije nekog vremena u čakovečki Perivoj Zrinski 'uselile' su vjeverice, a novi stanari pobudili su interes građana. Ptice grabljivice u parku dio su projekta zaštite divljači u Perivoju Zrinski, piše portal eMeđimurje

Program provode tvrtka Cedrus forest, Javna ustanova za zaštitu prirode - Međimurska priroda, Lovački savez i Grad Čakovec. Više o svemu rekao je sokolar Dragutin Kontrec iz Domašinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je smanjiti broj vrana

"Naša uloga je dio programa zaštite divljači. Kontroliranim puštanjem ptica grabljivica želimo pobuditi prirodni nagon kod vrana da se radi o njihovom neprijatelju i da se moraju maknuti s tog područja. Cilj je da se na takav način smanji njihov broj", kaže Kontrec i dodaje da su iskustva u svijetu pokazala da je to trenutno najučinkovitije i ekološki najprihvatljivije rješenje za to.

On i njegovi kolege imaju desetke godina iskustva u sokolarenju, pri čemu su stekli veliko znanje o pticama grabljivicama koje se koriste u sokolarenju. Trenutno u Hrvatskoj postoji nekoliko desetaka aktivnih sokolara i uzgajivača ptica grabljivica. Oni su udruženi u klubove i udruge u Zagrebu, Karlovcu, Poreču, sokolarskom centru i bolnici za ptice grabljivice u Šibeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

Svi oni svojim radom, odricanjem, a prije svega ljubavlju prema svojim pticama stvaraju jedan odnos i povjerenje koji na kraju rezultira zajedničkim uživanjem u letovima i lovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram se zahvaliti nekolicini naših kolega sokolara koji su svojim savjetima, pisanim materijalima i na druge razne načine pomogli u realizaciji ovog našeg programa zaštite Perivoja Zrinski od vrana", rekao nam je Kontrec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo