ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA RADA / Čak 69% tvrtki uopće ne zapošljava osobe s invaliditetom, a neki ih ipak smatraju privilegiranima

Image
Foto: Marijan Susenj/Pixsell

Istraživanje su u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom proveli portal MojPosao u suradnji s Udrugom Zamisli kako bi otkrili kako na položaj osoba s invaliditetom gleda šira javnost, poslodavci, ali i same osobe s invaliditetom

4.12.2023.
14:20
Marijan Susenj/Pixsell
VOYO logo

Istraživanje o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada pokazalo je da 54 posto osoba s invaliditetom posao traži više od godinu dana, a gotovo polovica ih se na neki način osjeća diskriminirano na većini natječaja za posao.

Iako je i dalje prisutan, osjećaj diskriminiranosti slabi pronalaskom poslodavca, otkrili su ispitanici. Kao izvor diskriminacije osobe s invaliditetom podjednako navode kolege, nadređene kao i samu upravu tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, velika većina ispitanika s invaliditetom izjavila je kako se nalazi u kolektivima u kojima se njeguju kolegijalnost i međusobno pomaganje (92 posto).

Image
u belom manastiru /

Željko je osoba s invaliditetom i spava na ulici. Njegova obitelj dobiva 460 eura mjesečno da bi skrbila o njemu

Image
u belom manastiru /

Željko je osoba s invaliditetom i spava na ulici. Njegova obitelj dobiva 460 eura mjesečno da bi skrbila o njemu

Također, dvije trećine osoba s invaliditetom izjavilo je kako im kolege priskaču u pomoć ukoliko oni sami nešto ne mogu napraviti. Svaka četvrta osoba s invaliditetom nije te sreće da im kolege priteknu u pomoć, iako bi im pomoć nekada dobro došla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o poslodavcima, većina ispitanih tvrtki, njih 69 posto ne zapošljava osobe s invaliditetom. Kod tvrtki koje zapošljavaju osobe s invaliditetom 46 posto ih je izjavilo da je taj invaliditet vidljiv.

Polovica ispitanika bez invaliditeta smatra da osobe s invaliditetom još uvijek nisu ravnopravne na tržištu rada i radnim mjestima. No, svaka deseta osoba bez invaliditeta smatra da su osobe s invaliditetom privilegirane te da drugi zaposlenici obavljaju većinu njihovih zadataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanjem su obuhvaćena 183 ispitanika s invaliditetom, preko 250 ispitanika bez invaliditeta te više od 40 organizacija.

POGLEDAJTE VIDEO: Stižu blagdani, ali i pirotehnika. Dr. Barčot: 'Dolazi do ozljeda zbog kojih djeca ostaju cijeli život invalidi'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo