ČAK 1700 POLICAJACA ŽELI U MIROVINU ZBOG OTPREMNINE: / Prosječna bi trebala iznositi između 50 i 70 tisuća kuna

Image
Foto: PIXSELL, Filip Brala

Odredba iz Zakona o policiji o pravu policajaca na isplatu otpremnina postala je valjana 1. siječnja 2018. godine.

17.1.2018.
18:43
PIXSELL, Filip Brala
VOYO logo

Tako će od sada umjesto dosadašnje tri proračunske osnovice policajci koji odlaze u invalidsku mirovinu dobivaju 12 prosječnih plaća, za odlazak u starosnu mirovinu otpremnina iznosi deset prosječnih plaća, a oni koji se odluče otići u prijevremenu starosnu mirovinu imaju pravo na prosječnu plaću uvećanu šest puta. To znači da će prosječna policijska otpremnina biti između 50 i 70 tisuća kuna.

Beneficirani staž

Ministarstvo unutarnjih poslova dosad je pozitivno riješilo 36 zahtjeva, a neslužbeno se saznaje da su dosad zaprimili već oko 1700 zahtjeva policajaca koji žele ići u mirovinu. Prije nešto više od godinu dana tadašnji ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić (koji je poput svojih prethodnika bio tražio da se opet odgodi isplata otpremnina policajcima) iznio je podatak da u policijskom sustavu ima oko 7000 policajaca koji imaju uvjete za odlazak u mirovinu. Policijski je radni staž beneficiran, a oni koji su bili u Domovinskom ratu za svaku godinu na bojištu dobivaju još godinu staža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može se pretpostaviti je da je tolika navala među policajcima nastala zbog straha da bi odredba mogla biti kratkog daha. S druge strane, nije moguće da će svi zahtjevi biti pozitivno riješeni jer kad bi i bilo novca, toliki bi odljev ozbiljno urušio funkcioniranje sustava. Stoga se pretpostavlja da će godišnje u mirovinu otići između 250 i 400 policajaca, kao i dosad. Broj bi se mogao povećati jedino ako se rebalansom proračuna uspiju namaknuti dodatna sredstva za otpremnine policajaca. Navodno će se o zahtjevima za otpremnine odlučivati kvartalno, kako ne bi odmah na početku godine bila potrošena sva sredstva. Diskrecijsko je pravo Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ima diskrecijsko pravo odlučiti čiji će zahtjev biti, a čiji neće biti potpisan.

Postaviti jasne kriterije

SPLITSKA POLICIJA: Nemaju načelnika, olovaka, blokova ni WC papira

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPLITSKA POLICIJA: /

Nemaju načelnika, olovaka, blokova ni WC papira

Image
SPLITSKA POLICIJA: /

Nemaju načelnika, olovaka, blokova ni WC papira

"Načelnici policijskih uprava dostavljaju zahtjeve policijskih službenika, uz obrazloženo mišljenje, Ministarstvu u sjedištu. Svi se zahtjevi razmatraju te ministar unutarnjih poslova, sukladno potrebama službe, donosi rješenja o prestanku službe radi ostvarivanja prava na mirovinu”, objašnjavaju u MUP-u proceduru odlaska u mirovinu. "Ministarstvo treba osigurati sredstva za otpremnine onolikom broju policijskih službenika koliko ih je u prosjeku odlazilo u posljednjih deset godina. Tako bi se izbjegle špekulacije da će se provoditi restrikcije broja odlazaka", kaže predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić.

Zdravko Lončar, šef Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, prije nekoliko dana uputio je dopis ministru Davoru Božinoviću u kojem mu predlaže donošenje i javno objavljivanje vremenskog i vrijednosnog kriterija za rješavanje zahtjeva za umirovljenje. "Moralo bi se znati koliko ljudi iz koje uprave može otići u mirovinu i u kojem će roku zahtjevi biti rješavani", kaže Lončar. Smatra da bi se na taj način smanjile pravna nesigurnost i neizvjesnost koje trenutačno postoje, pritisak na nadležne službe te lakše obrazlaganje odobrenih zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo