Čačić: Naš problem je što premalo radimo

Prvi potpredsjednik je i opet imao potrebu suočiti Hrvate sa svojom tezom da ne rade dovoljno i to nakon sastanka s europskim gospodarstvenicima čije zemlje nisu članice Europske unije.

10.9.2012.
15:31
VOYO logo

Prevladavanje krize, robna razmjena i investicijski kapaciteti, glavne su teme sastanka predstavnika Udruženje europskih trgovinskih i industrijskih komora Eurochambres koji gostuju u Zagrebu. Sastanak je okupio predstavnike desetak zemlja koje nisu članice Unije: Albanija, BIH, Rusija, Crna Gora, Izrael, Makedonija, Srbija, Ukrajina i Turska.

Kriza koja svijet potresa već petu godinu svjedoči o gubitku radnih mjesta, nedostatku ekonomske strategije i netolerancije prema gospodarskom sektoru. Stoga su potrebne snažne strukturne reforme i strategija razvoja koja zahtjeva suradnju svih zemalja članica Unije, ali i onih koje su izvan nje. Potencijalni investitori su upravo zemlje izvan Europske unije, a s kojima danas ostvarujemo trećinu robne razmjene, istaknuto je na današnjem sastanku u HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski primjer

"U vremenu kad je Hrvatska pred vratima Europske unije, ta suradnja treba biti još snažnija, među tim zemljama moramo tražiti investitore i potencijalne partnere, a upravo je Turska jedna od zemalja zainteresiranih za ulaganja u Hrvatsku", kaže predsjednik HGK, Nadan Vidošević.

Potpredsjednik Eurochambresa M.Rifat Hisarcıklıoğlu pohvalio je pripreme koje je Hrvatska imala pred ulazak u Uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je primjer ostalim zemljama kako se kvalitetno pripremiti, ali i da EU bez obzira na krizu nije izgubila svoju atraktivnost. Osim toga, primjer Turske može poslužiti i Hrvatskoj", rekao je potpredsjednik Eurochambresa, dodajući da je ona ovo teško krizno razdoblje prolazila prije desetak godina.

"Iz iskustva Turske trebamo učiti", istaknuo je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić koji je predstavio vladine programe gospodarskog oporavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš problem

"Uspjeli smo zadržati razinu mirovina, poboljšati obrazovni sustav, osigurati besplatan prijevoz srednjoškolcima, no naš je problem što premalo radimo", kaže Čačić.

Za daljnji rad gospodarstva Vlada je postavila strategiju od tri paralelna pravca koji se temelje na smanjenju javne potrošnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomoć tražimo kroz europske fondove i to u segmentima energetike, cestovne i željezničke infrastrukture, vodoopskrbe, ali i obrazovanja te turizma. Sadašnji rezultati prihoda u turizmu nisu ništa novo ni revolucionarno, jer već se posljednjih šest godina vrtimo oko iste dobiti. U sektoru turizma potrebna nam je pomoć stranih partnera", kaže Čačić.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo