ČAČIĆ BI ODMAH DIGAO RUKU ZA ZLATU ĐURĐEVIĆ: / 'Hrvatsko pravosuđe je sramota ove zemlje i najveća rak rana društva'

Image
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Varaždinski župan Radimir Čačić poručio je da bi glasao za izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda te poručio da u toj situaciji treba hitno pronaći rješenje

11.3.2021.
14:16
Marko Dimic/PIXSELL
VOYO logo

Varaždinski župan Radimir Čačić osvrnuo se na dvije teme koje ovih dana prevladavaju u javno-političkom prostoru. Najprije je komentirao izbor predsjednika Vrhovnog suda, a potom i nadolazeće lokalne izbore. Istaknuo je da ne zna ništa o zahtjevu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da predsjednik Republike Zoran Milanović dopuni svoj prijedlog. Dodao je da ga to ni ne zanima.

“Svejedno je što veli Ustavni sud. O Ustavnom sudu mislim isto što i predsjednik Republike, ali svaki Ustavni sud je politički kadroviran. Ne možemo reći da stalno rade u korist HDZ-a, ali pretežno da. Hrvatsko pravosuđe je sramota ove zemlje i najveća rak rana hrvatskog društva i opravdano je nepovjerenje u pravnu državu", grmio je Čačić na N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PRAVOSUĐE JE LEGLO ZMIJA'; Ahmetović otkrila zašto premijeru ne paše Zlata Đurđević: /

'Milanović je uvijek govorio da će štititi Ustav'

Image
'PRAVOSUĐE JE LEGLO ZMIJA'; Ahmetović otkrila zašto premijeru ne paše Zlata Đurđević: /

'Milanović je uvijek govorio da će štititi Ustav'

Sramotna Šeksova igra

Dodao je da bi se pri izboru novog predsjednika Vrhovnog suda trebao naći kompromis. “Recimo da Ustavni sud kaže da zakon nije ustavan – nemam pojma ni u grubo o tome kako teku procesi u ovoj zemlji. Ali neće to Ustavni sud reći. Ako kažu da je zakon ustavan, pa što onda, to ništa ne mijenja na stvari jer u Ustavu piše da predsjednik države predlaže. Ovo je pat pozicija u kojoj se na sitnim prepucavanjima skupljaju poeni. U poplavi beskorisnih informacija važno je imati jasnu sliku koja je da se ovdje moraju sjesti predsjednik države i predsjednik Vlade i moraju naći kompromis", smatra Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je da ni Milanović, ni Plenković nisu za "rješavanje stvari preko koljena". “Imamo jasnu kandidatkinju koja je odabir predsjednika, imamo osobu o kojoj nema spora, nisam čuo nijedan negativni komentar, već cijeli niz pozitivnih. O programu treba raspravljati. U pravnoj se državi zakon mora poštovati koliko god bio farsičan i koliko god bio instrument da se onemogući predsjednika države. To je Šeksova igra i slične ekipe koja je konstruirala ovu strukturu sudstva koja je sramotna”, nastavio je varaždinski župan.

Direktno glasanje ili natječaj

On tvrdi da je put u pakao popločan dobrim namjerama, komentirajući tako pohvale dijela oporbe i stručnjaka tijekom donošenja Zakona o sudovima 2018. “To pokazuje naivnost i nerazumijevanje što se događa. U velikoj mjeri su nasjeli na Šeksovu ideju. Imamo predsjednika države koji nije član SDP-a, postavlja se kao građanin kojem je stalo da se otvori tema pravosuđa. Očito se danas nitko više ne usudi suprotstaviti gospođu Zlati Đurđević, da vidim tko će… Imala je hrabrosti stati iza prijedloga predsjednika iako se s njim puno puta nije slagala. 'Ajmo naći načina da izaberemo gospođu Đurđević. Ako ona kaže da je u suštini ključno da se stvari pomaknu, javit ću se i kroz natječaj. To je razumno. Milanović je otvorio temu, a sad je jasno da je zakon nedorečen i otvara prostor pravnih nesigurnosti. Morat će se donijeti neke odluke", smatra Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da će on u svakom slučaju dići ruku za Zlatu Đurđević te apelirao na dopunu zakona kako bi se išlo na direktno glasanje ili na raspisivanje novog natječaja. Komentirajući lokalne izbore istaknuo je da je u njegovom mandatu u Varaždinskoj županiji realizirano 860 milijuna kuna projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo