Bugari, Turci, Rumunji i Hrvati će dijeliti avione?

Bugarski premijer Bojko Borisov želi da njegova zemlja zajedno s Hrvatskom, Rumunjskom i Turskom uđe u zajedničku kupnju borbenih zrakoplova, američkih F-16.

3.6.2011.
1:00
VOYO logo

"Bugarska želi s Hrvatskom, Rumunjskom i Turskom ući u zajedničku kupnju borbenih zrakoplova, američkih F-16. Tu je inicijativu potvrdio i bugarski premijer Bojko Borisov. Ulažemo zajednički trud u ovaj zajednički projekt i jednom kada legislativa i vlada dođu do zajedničkog rješenja, moći ćemo dijeliti borbene mlažnjake kao i obuku osoblja", istaknuo je Borisov.

Hrvatska još nije donijela odluku, ali načelno podupire NATO-ovo zajedničko načelo takozvane pametne obrane koje omogućuje zemljama jeftiniju nabavu zrakoplova. Radi se o zajedničkom postupku nabave koji bi bio dobar ako bi se mogao ostvariti. U ovom trenutku još smo u inicijalnim razgovorima, rekao je za HTV ministar obrane Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa je dobra, no postoje i mnoga otvorena pitanja, tvrdi analitičar Vlatko Cvrtila. Prije svega pitanja regionalnih i lokalnih kapaciteta svake od država jer nismo na istoj razini razvoja, nismo u kontaktu s istim tehnologijama, nismo imali iste doktrine upotrebe zračnih snaga, mi bismo, dakle, trebali puno toga napraviti, svaka pojedinačna zemlja, da bi se realizirao taj projekt, istaknuo je.

Vezani članak:

arti-201103140539006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo