Treći maj je živ! /

Budućnost 3. maja: Trebaju li se radnici I sada bojati? 'Pitanje je vrlo teško i komplicirano'

U gradnji su sada tri broda, to je djelo žuljevitih ruku radnika

1.7.2021.
23:14
VOYO logo

Prošlo je 828 dana od onih spektakularnih uhićenja Oceanovih 12 menađera Uljanika. A suđenje ne da još nije počelo, nego još uvijek nije potvrđena ni optužnica, možda će biti u rujnu ove godine, možda nikad, nikom više nije ni bitno. 

U međuvremenu, u Puli se odavno više ništa ne vari i gradi, Uljanik je otišao u likvidaciju, ali u Rijeci nije sve tako tmurno. Ekipa koja je preuzela škver nakon uhićenja svojih direktora još uvijek radi usprkos milijunskim minusima. 3. maj trenutno se nalazi u svojevrsnom vakuumu, mora isporučiti još dvije novogradnje. Ali s obzirom na svoju trenutnu poziciju, riječki brodograditelji u tom su poslu samo podizvođači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Što je pravo, što dužnost? /

Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja o ukidanju potpora za antivaksere: 'A do jučer smo molili cjepiva za nas'

Image
Što je pravo, što dužnost? /

Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja o ukidanju potpora za antivaksere: 'A do jučer smo molili cjepiva za nas'

Brodogradilište je preuzeo u najtežim trenucima

Plamene zore Rijeku ponovno bude iz sna, a iz brodogradilišta se ori pjesma čelika i varenja. Treći maj je živ! U gradnji su sada tri broda. To je djelo žuljevitih ruku radnika. Kiša ih je danas pomilovala, jer uvjeti su pakleni, ali ipak sve što su željeli je raditi.

"Navikli smo. Sad je ipak malo lakše, al budu gadne temperature ovdje, koliko zna bit stupnjeva? Pa bude unutra zna bit i 50. Jel se bojite i dalje što će biti sutra. Ha, nije sigurno ništa. Ništa nije sigurno. Ne znamo", ispričao je Mihret Imamović, radnik u  3. maju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponos ipak, kako nam je bilo i kako smo mi došli do toga svega. Znanje, trud, volja. Voljni momenat je najbitniji. Kad čovjek ima volju onda napravi sve", kaže Mile Tuta, poslovođa brodocjevara.

U akciji Uljanik, u ožujku 2019., zbog zlouporabe u gospodarskom poslovanju uhićeno je 12, a onda se pod istragom našlo sve skupa 14 osoba, među njima i bivši direktor 3. maja Uljanikov Maksimilijan Percan. Tada je, kao povratnik, došao Edi Kučan. I dalje je tu.

Brodogradilište je preuzeo u najtežim trenucima. To bi mogao samo lud ili zaljubljen čovjek. Lud nije, zaljubljen je u 3. maj.

"Sve šta sam naučio, naučio sam u ovom brodogradilištu i ljubav i sve ostala je ovdje i rekao sam da nemam čarobni štapić, ali rekao sam imam volju i želju. Vjerujem u trećemajce da ćemo nešto postić i zato sam rekao idemo pokušat", rekao je Edi Kučan, direktor 3. maja.

Porinuća u 3. maju nije bilo od 2017. A zbog ovakve su se slike stanovnici cijelog kraja spuštali u brodogradilište. Svako riječko dijete sa sobom kroz život nosi uspomene na vikende, u kojima su nebrojeni brodovi po prvi puta poljubili more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo